H τεχνητή νοημοσύνη προς την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας

H τεχνητή νοημοσύνη προς την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας

222
H τεχνητή νοημοσύνη προς την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας

Σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των διαθέσιμων τεχνολογιών αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, οι εταιρείες Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) και MTI Co. Ltd. προχώρησαν στη δοκιμαστική εγκατάσταση του συστήματος «Automatic Ship Target Recognition System», το οποίο έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Orca AI Ltd., σε ένα από τα πλοία που διαχειρίζεται η NYK.

Το νέο αυτό σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα, η οποία καταγράφει μέρα και νύχτα, και αναγνωρίζει αυτόματα άλλα πλοία ή αντικείμενα, μετρώντας την απόσταση του πλοίου από αυτά. Παράλληλα, οι πληροφορίες που συλλέγονται από τον εξοπλισμό πλοήγησης του πλοίου μπορούν να εμφανιστούν μαζί με τις καταγεγραμμένες εικόνες συνδυαστικά σε μια οθόνη, για καλύτερη παρακολούθηση. Επιπλέον, το σύστημα είναι δυνατόν να αναγνωρίσει μικρά αλιευτικά σκάφη και σημαδούρες, τα οποία δεν εντοπίζονται από το ραντάρ και δεν διαθέτουν AIS, υπολογίζοντας την απόσταση από αυτά και ειδοποιώντας το άτομο που έχει βάρδια για ενδεχόμενο κίνδυνο σύγκρουσης.

Οι εικόνες που συλλέγονται αναλύονται στον server της Orca AI με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ενώ, χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση (machine learning), βελτιώνεται διαρκώς η απόδοση του συστήματος, μέσω της συνεχούς χρήσης του. Τόσο τα βίντεο όσο και τα δεδομένα που συλλέγονται από τον εξοπλισμό πλοήγησης αποστέλλονται στον server της Orca AI και μπορούν να αναπαραχθούν συνδυαστικά, παρέχοντας τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης των κινήσεων του πλοίου από το γραφείο.

Εκτός από τη δοκιμαστική αυτή εγκατάσταση, το εν λόγω σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί και δοκιμαστεί και σε διάφορους άλλους τύπους πλοίων στην Ιαπωνία, για την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσής του, ερευνώντας παράλληλα και τρόπους χρήσης του σε αυτόνομες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.