Η αδυναμία «απεξάρτησης» της Αυστραλίας από τον άνθρακα

Η αδυναμία «απεξάρτησης» της Αυστραλίας από τον άνθρακα

47
Η αδυναμία «απεξάρτησης» της Αυστραλίας από τον άνθρακα

Σε προτροπή προς την Αυστραλία να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα προέβη ο Selwin Hart, ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για την κλιματική αλλαγή, βάσει του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με τον κ. Hart, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, η κλιματική αλλαγή θα πλήξει σημαντικά την αυστραλιανή οικονομία.

Σημειώνεται πως η Αυστραλία είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης των κατά κεφαλήν εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, η Καμπέρα διστάζει να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές, καθώς υπάρχει φόβος για τις επιπτώσεις στην οικονομία, συγκεκριμένα στις θέσεις απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται πως τα ΗΕ έχουν ζητήσει τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ: Organization for Economic Co-operation and Development ‒ OECD) έως το 2030, στις οποίες ανήκει και η Αυστραλία.

Πάντως, η Αυστραλία δεν δηλώνει διατεθειμένη για μια τέτοιου είδους δέσμευση. Αντιθέτως, ο Αυστραλός υπουργός Πόρων, Keith Pitt, θεωρεί πως ο άνθρακας θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία ακόμα και μετά το 2030.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Scott Morrison έχει δηλώσει πως η Αυστραλία βρίσκεται σε ρότα ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο γι’ αυτόν τον στόχο.

Τέλος, η Αυστραλία αναμένεται να ανανεώσει το χρονοδιάγραμμά της, περί των εκπομπών έως το 2030, τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Γλασκώβη, όπου και θα λάβει χώρα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (COP26).

Φωτό:  Ellen Smith/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.