
Οι ιεράρχες της ελληνικής εκκλησίας ποτέ δεν λησμονούσαν τον τόπο καταγωγής αλλά και τη γενέθλια γη των προγόνων τους. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, κατά τη διάρκεια πανηγυρικού εσπερινού στην εκκλησία του Συλλόγου Βορειοχωριτών Αμερικής «Πελινναίον – Αγία Μαρκέλλα» στη Νέα Υόρκη υπενθύμισε στο ποίμνιο την χιώτικη καταγωγή του παππού του.
Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Αμερικής, με την πολύτιμη αρωγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, τιμώντας το σημαντικό έργο του Σεβασμιότατου διοργάνωση τριήμερη επίσκεψη προσκαλώντας τον Αρχιεπίσκοπο στη μυροβόλο Χίο από τις 6 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επίσκεψη του σεπτού ιεράρχη στο γενέθλιο τόπο των προγόνων του, συνοδεία της μητέρας του και του αδερφού του, συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την ελληνική εθνεγερσία. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και τα ακριτικά νησιά της, δεδομένων των συνεπειών της πανδημίας, των γεωπολιτικών και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.
Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τόσο η Ελλάδα, όσο και η υφήλιος φαίνεται να απασχολούν έντονα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο φιλόξενο χώρο της Μαθητικής Στέγης «Το Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα και χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, της συζύγου του Δήμητρας Μουντζούρη και των απόδημων Χιωτών της Αμερικής, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής φάνηκε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος ως προς τα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής αποδεικνύοντας πως αποτελεί ένα ποιμενάρχη με σύγχρονες ευαισθησίες, αλλά και με έντονο το αίσθημα του καθήκοντος και της ανάγκης για συλλογική δράση και εγρήγορση.
Στη διάρκεια μάλιστα του γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν του στο «Σπίτι της Μαρίας» – «Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα καθήκον των πιστών που πρώτος ο Πατριάρχης πρόταξε και συνεχίσει να προτάσσει σε κάθε ευκαιρία. Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως, από θρησκευτικής άποψης, η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί «προσβολή και αμαρτία» καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν ο άνθρωπος δεν σέβεται τη φύση, το δημιούργημα του Θεού, τότε δεν σέβεται ούτε τον ίδιο το Θεό».
Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν το πανελλήνιο συγκίνησαν τον Αρχιεπίσκοπο: o ιεράρχης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της διαφύλαξης και προστασίας των δασικών εκτάσεων με άμεσες δράσεις αρωγής αλλά και στην ανάγκη παροχής βοήθειας στους πυρόπληκτους. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δίνει μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο έμπρακτα το παράδειγμα, καθώς στη διάρκεια της ομιλίας του, ο ιεράρχης ανακοίνωσε πως η Αρχιεπισκοπή κατάφερε, με την συμβολή των πιστών της να συλλέξει και να διαθέσει το ποσό των 1.000.000 δολαρίων για την ενίσχυση των πυρόπληκτων πληθυσμών, τόσο για τις προσωπικές τους ανάγκες, όσο και για την αναδάσωση των περιοχών.
Στο ίδιο πλαίσιο, και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης αναφέρθηκε σε μια νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου, η οποία έχει ως στόχο την ίδρυση ενός Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο θα μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την Χιώτικη καταγωγή του. Τόνισε μάλιστα πως οι Χιώτες σε όλο τον Δυτικό κόσμο ευημερούν, δίνοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεθνώς, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη και τη σύζυγο του, αλλά και την οικογένεια Τσάκου που άνοιξε το σπίτι της Μαρίας, τονίζοντας πως στο πρόσωπο του τιμάται ολόκληρος ο απόδημος, ξεριζωμένος Ελληνισμός.
Αξίζει να αναφερθεί πως το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, πέρα των διοργανωτών, της μητέρας και του αδερφού του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και των οικοδοσπετών, Δρ. Νίκου Τσάκου και Σίλιας Κριθαριώτη, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Γιάννης Χρυσουλάκης, ο πολιτειακός γερουσιαστής ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, , η πρύτανισσα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου καθ. Χρυσή Βιτσιλάκη, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης καθ. Μαρία Λεκάκου, ο Ύπατος Γ.Γ. της Ομογενειακής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσιβίκος, ο γενικός διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος Μιχάλης Μπελέγρης, ο Χιώτης ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, η εκδότρια και διευθύντρια των Εκδόσεων Κέρκυρα – economia Publishing Αλεξάνδρα Βοβολίνη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του πολιτικού, οικονομικού, ναυτιλιακού, ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού χώρου, καθώς και πολλοί ακόμα εξαίρετοι προσκεκλημένοι.
Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος μάλιστα είχε τιμηθεί τον Μάιο του 2019 με το Βραβείο «Μαριλένας Λασκαρίδη» στο πλαίσιο των Βραβείων Ευκράντη των Ναυτικών Χρονικών, βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, αποδεικνύοντας έμπρακτα την Χιώτικη φιλοξενία αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί η Μητρόπολη Χίου με τους απόδημους Χιώτες της Αμερικής αλλά και με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως τον Ιούλιο του 2019 είχε προηγηθεί -για 4η φορά κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής του διακονίας- επίσκεψη του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου στη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο νησί της ναυτοσύνης, πραγματοποιήθηκαν ακόμη επισκέψεις στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στο οποίο έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές Χριστιανών από τους Οθωμανούς, στο Μουσείο Μαστίχας, στα Μεστά, στην «Κιβωτό του Αιγαίου», στην Αγία Μαρκέλλα, στην Νέα Μονή- Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και στον Μεσαιωνικό οικισμό του Ανάβατου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν «πολύ αυστηρούς δασμού» στην Ρωσία σε 50 ημέρες εάν δεν υπάρξει…
Σκάφος της Frontex βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά της Λέσβου μετά από πρόσκρουση σε ξέρα. Οι έξι επιβαίνοντες παρελήφθησαν καλά στην υγεία τους από…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Η τιμή του Βitcoin ξεπέρασε το επίπεδο των $123.000 για πρώτη φορά σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως.…
Η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη ναυτιλία δεν είναι νέα πρακτική, ωστόσο το «Blue Marlin» γίνεται το πρώτο πλοίο εσωτερικής ναυσιπλοΐας παγκοσμίως που αξιοποιεί ηλιακή…
Οι πλωτές ανεμογεννήτριες παρέχουντι μεγαλύτερη ευελιξία χωροθέτησης, μειωμένες οπτικές επιπτώσεις για παράκτιες κοινότητες και τη δυνατότητα για εγκατάσταση μονάδων μεγάλης ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό,…
Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξήθηκαν τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία το α΄ εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με δεδομένα της ReCAAP. Η αύξηση ανήλθε…
Η ναυλαγορά τακτικών γραμμών εμφανίζει έντονες αυξομειώσεις τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, βάσει δεδομένων της Xeneta. Με την προσφορά να υπερβαίνει τις απαιτήσεις της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ