IKEA: Οι στρατηγικές κινήσεις εν μέσω ανισορροπιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες

IKEA: Οι στρατηγικές κινήσεις εν μέσω ανισορροπιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες

283
IKEA: Οι στρατηγικές κινήσεις εν μέσω ανισορροπιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται μέσα στο 2021 για τη μεταφορά τελικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τους υγειονομικούς περιορισμούς που τέθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία διάφορων εταιρειών λιανικής πώλησης. Λόγω αυτού, μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης αποφάσισαν τη ναύλωση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την παρούσα κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως, τον Ιούνιο του 2021, η Home Depot, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού στις ΗΠΑ, προέβη σε ναύλωση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να μεταφέρει η ίδια τα προϊόντα της. Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου, η Walmart προχώρησε επίσης σε ναυλώσεις πλοίων, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών.

Στην ίδια ρότα αποφάσισε να κινηθεί και η IKEA, βάσει δημοσιεύματος του NBC News. Συγκεκριμένα, η σουηδική εταιρεία προχώρησε σε ναύλωση πλοίων αλλά και σε αγορά δικών της εμπορευματοκιβωτίων. Οι κινήσεις αυτές επικεντρώνονται στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας. Παραδείγματος χάριν, η αγορά containers μπορεί να αποδοθεί στην πρωτοφανή έλλειψή τους, η οποία μαστίζει τις τακτικές γραμμές και οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων στους περιορισμούς που έχουν τεθεί προς αποφυγήν εξάπλωσης της Covid-19.

Τέλος, εταιρείες-κολοσσοί, όπως οι IKEA, Walmart και Home Depot, έχουν το περιθώριο να προβούν σε τέτοιες στρατηγικές καθετοποίησης, λόγω μεγέθους. Το γεγονός αυτό τούς προσφέρει ταυτόχρονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι μικρότερων εταιρειών λιανικής πώλησης, οι οποίες, θέλοντας και μη, παραμένουν έρμαια της επιβαρυμένης διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.

Φωτό: Everett Kennedy Brown/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.