Φως στο τούνελ για τις αλλαγές πληρωμάτων και τον εμβολιασμό των ναυτικών

Φως στο τούνελ για τις αλλαγές πληρωμάτων και τον εμβολιασμό των ναυτικών

561
Φως στο τούνελ για τις αλλαγές πληρωμάτων και τον εμβολιασμό των ναυτικών

Oι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι ακυρώσεις πτήσεων και τα lockdowns σε πολλά σημεία του πλανήτη εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τον επαναπατρισμό χιλιάδων ναυτικών. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα του δείκτη Neptune Declaration Crew Change Indicator για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Global Maritime Forum, διαφαίνεται ένα φως στο τούνελ σε ό,τι αφορά τις αλλαγές πληρωμάτων. Ειδικότερα το ποσοστό των ναυτικών που παραμένουν στα πλοία πέραν των συμβάσεών τους μειώθηκε από το 9% τον περασμένο μήνα στο 8,9% τώρα. Αντίστοιχα, το ποσοστό των ναυτικών που βρίσκονται στα πλοία πάνω από 11 μήνες μειώθηκε επίσης οριακά από το 1,3% στο 1,2%.

Καθώς η πρωτοβουλία «Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change» για την όξυνση της κρίσης αλλαγών πληρωμάτων προτείνει την αναγνώριση των ναυτικών ως key workers και την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, οι προσπάθειες αυτές φαίνονται να αποδίδουν. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Neptune Declaration Crew Change Indicator του Σεπτεμβρίου, το ποσοστό των ναυτικών που έχουν εμβολιαστεί αυξήθηκε από το 15,3% τον Αύγουστο στο 21,9% τον Σεπτέμβριο.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ποσοστό των ναυτικών που έχουν εμβολιαστεί αυξήθηκε κατά 6,6% από τον περασμένο μήνα. Ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. Τα ποσοστά εμβολιασμού [ναυτικών] σε μεγάλα ναυτιλιακά κράτη σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία, όπου πάνω από το 50% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα», τονίζει ο Kasper Søgaard, Managing Director, Head of Institutional Strategy and Development του Global Maritime Forum.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον εμβολιασμό των ναυτικών, οι διαχειρίστριες εταιρείες που συμμετέχουν στον Neptune Declaration Crew Change Indicator υπογραμμίζουν την περιορισμένη πρόσβαση των ναυτικών στα εμβολιαστικά προγράμματα και πιο συγκεκριμένα στη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.