
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Ειδικότερα, οι Έλληνες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.901 πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 19,42% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight (dwt). Το 2020, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε περισσότερο από 4%, αγγίζοντας περίπου τα 364 εκατ. dwt.
Την ίδια ώρα, η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της ΕΕ, ενώ πάνω από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου, ήτοι 1.706 πλοία, φέρουν σημαία κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύγχρονος στόλος
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία, µε τη µέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,54 έτη) να είναι χαμηλότερη από τη µέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου (9,87 έτη).
Η ασφάλεια, ύψιστη προτεραιότητα
Ο ελληνικός στόλος είναι από τους πιο ασφαλείς παγκοσμίως: Η Ελλάδα παραμένει στον Λευκό Κατάλογο STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και στον Λευκό Κατάλογο του Paris Memorandum of Understanding (Paris MoU) και του Tokyo Memorandum of Understanding (Tokyo MoU). Επισημαίνεται, πως μόλις το 0,44% του ελληνικού εμπορικού στόλου (µε βάση τον αριθμό πλοίων) και το 0,50% (µε βάση τη χωρητικότητα) έχει εμπλακεί σε ήσσονος σημασίας ναυτικά ατυχήματα.
Ο καταμερισμός των ελληνόκτητων πλοίων
Σε ποιους τύπους πλοίων εξειδικεύονται οι Έλληνες πλοιοκτήτες; Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΕΕΕ, από τα 4.901 πλοία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, το 46,09% είναι μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ το 36,64% είναι πετρελαιοφόρα. Το 6,88% των πλοίων της ελληνόκτητης ναυτιλίας μεταφέρουν παράγωγα πετρελαίου, ενώ το 6,37% είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 3,11% είναι υγραεριοφόρα.
«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πρωτίστως μια βιομηχανία που απαρτίζεται από ΜΜΕ και ειδικεύεται στις bulk/tramp μεταφορές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Πηγή: Ετήσια έκθεση ΕΕΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας, πέραν της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών και νέων καυσίμων στα πλοία, φέρνει στο προσκήνιο κανονιστικές πρωτοβουλίες τόσο…
Στην υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας προέβη πρόσφατα η αμερικανική Commonwealth LNG. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Commonwealth LNG υπέγραψε συμφωνία πώλησης και αγοράς…
Σε απρόσμενο «νικητή» της εμπορικής κόντρας Πεκίνου-Ουάσιγκτον φαίνεται πως εξελίσσονται οι αποστολές σιτηρών της Βραζιλίας. Σύμφωνα με στοιχεία της BIMCO, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2025,…
Στη «δίνη» του εμπορικού πολέμου που έχει πυροδοτήσει η επιθετική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να βρίσκεται (και) ο κλάδος των επιβατικών αερομεταφορών των…
Τα τελευταία δεδομένα για τα διυλιστήρια των ΗΠΑ αναμένεται να επιδράσουν θετικά στη ζήτηση για MR tankers. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της…
Με διπλό ρεκόρ ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος για το Βιετνάμ, το οποίο «είδε» τις εισαγωγές από την Κίνα και τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να…
Επενδύσεις ύψους $1,5 δισ. για την περαιτέρω ανάπτυξη των έργων πετρελαίου βαθέων υδάτων της Νιγηρίας προανήγγειλε πρόσφατα η ExxonMobil. Ειδικότερα, οι επενδύσεις θα εκκινήσουν…
Το γεγονός ότι ο OPEC+ έχει πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών αναφορικά με τη στρατηγική του στην παραγωγή πετρελαίου συνεχίζει να αποτελεί έκπληξη. Ειδικότερα, όπως…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ