Η Σαουδική Αραβία αναγεννάται χάρη στο «Όραμα 2030»

Η Σαουδική Αραβία αναγεννάται χάρη στο «Όραμα 2030»

225
Η Σαουδική Αραβία αναγεννάται χάρη στο «Όραμα 2030»

Σύμφωνα με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρείας ακινήτων Knight Frank, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει ανακοινώσει, από το 2016, την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων και έργων υποδομής, συνολικής αξίας σχεδόν $1 τρισ. Καθίσταται σαφές ότι, στο πλαίσιο του «Οράματος 2030», έχει μεταμορφωθεί όλη η οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Faisal Durrani, Ηead of Middle East Research της Knight Frank, η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που αναγεννάται και πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς σε κολοσσιαίες επενδύσεις ύψους $1 τρισ. Μάλιστα, το ποσό αυτό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Durrani, συνιστά μόλις το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με την Knight Frank, σχεδόν $300 δισ. από τις συνολικές δαπάνες αφορούν τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και εκτεταμένων δικτύων επιβατικών σιδηροδρομικών γραμμών και του νέου αεροδρομίου αξίας $147 δισ. στο Ριάντ, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εθνικής αεροπορικής εταιρείας.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να εδραιωθεί ως εμπορικός κόμβος του Βασιλείου, με την ολοκλήρωση της κατασκευής περισσότερων των 100.000 νέων κατοικιών να αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023 και σχεδόν 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα για χώρους γραφείων να βρίσκονται επίσης υπό κατασκευή. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ολοκλήρωση πάνω από 12.000 δωματίων ξενοδοχείων, που θα πλαισιώνουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα, η αξία των οποίων εκτιμάται στα $63 δισ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας πρόκειται να δημιουργήσει έως και 50.000 θέσεις εργασίας στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Public Investment Fund, ενώ 1,5 εκατ. επισκέπτες αναμένονται ετησίως έως το 2028 στο Βασίλειο, αποκλειστικά και μόνο από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.