Άνθρακας: Πώς οι ΗΠΑ βγαίνουν νικήτριες από τον «πόλεμο» Κίνας-Αυστραλίας

Άνθρακας: Πώς οι ΗΠΑ βγαίνουν νικήτριες από τον «πόλεμο» Κίνας-Αυστραλίας

151
Άνθρακας: Πώς οι ΗΠΑ βγαίνουν νικήτριες από τον «πόλεμο» Κίνας-Αυστραλίας

Οι εξαγωγές άνθρακα των ΗΠΑ προς την Κίνα εκτοξεύτηκαν το β΄ εξάμηνο του έτους και ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εμπορικές διενέξεις Πεκίνου-Καμπέρας.

Σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Market Intelligence, οι αποστολές αμερικανικού άνθρακα στην Κίνα άγγιξαν τους 2,4 εκατ. τόνους συγκριτικά με μόλις 75.000 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η αύξηση αυτή έδωσε σημαντική ώθηση στις συνολικές αμερικανικές εξαγωγές άνθρακα, οι οποίες ανήλθαν σε 20,6%, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 53%. Ανάκαμψη παρατηρήθηκε και στις παραδόσεις στη Βραζιλία, στην Ινδία και στην Ιαπωνία.

Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αναδειχθούν σε σημαντικό προμηθευτή άνθρακα της Κίνας. Ως εκ τούτου, η κινεζική αγορά αποτελεί πλέον τη δεύτερη σημαντικότερη μετά την Ινδία για τον αμερικανικό άνθρακα.

Τη ρήξη στις σινοαυστραλιανές εμπορικές σχέσεις αξιοποιούν στο έπακρο οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής άνθρακα. Ειδικότερα, το β΄ τρίμηνο η Warrior Met Coal απέστειλε στην Κίνα 600.000 τόνους άνθρακα, ενώ η Consol Energy εξήγαγε το πρώτο φορτίο άνθρακα στην ασιατική χώρα το 2018. Η Alpha Metallurgical Resources έχει πουλήσει, μέχρι στιγμής το 2021, 1 εκατ. τόνους άνθρακα στην Κίνα, ενώ οι προοπτικές είναι αισιόδοξες για διατήρηση των υψηλών αυτών ροών μέχρι το τέλος του έτους.

Φωτό: Alf van Beem/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.