Κέρας της Αφρικής: τα νέα δεδομένα για τις πειρατικές επιθέσεις

Κέρας της Αφρικής: τα νέα δεδομένα για τις πειρατικές επιθέσεις

272
Κέρας της Αφρικής: τα νέα δεδομένα για τις πειρατικές επιθέσεις

Μείωση των γεωγραφικών ορίων των Περιοχών Υψηλού Κινδύνου (High Risk Areas ‒ HRA) για την πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό αποφάσισαν οι BIMCO, ICS, INTERCARGO, INTERTANKO, OCIMF, που εκπροσωπούν τον εφοπλισμό, τους ναυλωτές ποντοπόρων πλοίων και την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου. Ειδικότερα, οι αλλαγές αφορούν τα χωρικά ύδατα της Υεμένης και της Σομαλίας.

Υπενθυμίζεται πως οι HRA είχαν δημιουργηθεί το 2010, όταν και η δραστηριότητα των Σομαλών πειρατών εναντίον πλοίων είχε αυξηθεί σημαντικά, πονοκεφαλιάζοντας τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Εκπρόσωποι των BIMCO και ICS αναφέρουν πως το τοπίο σε ό,τι αφορά τις πειρατικές επιθέσεις αλλάζει διαρκώς και πλέον άλλες γεωγραφικές περιοχές πλην του Ινδικού Ωκεανού εμφανίζουν αυξημένα περιστατικά πειρατείας. Άλλωστε, δεν έχει υπάρξει περιστατικό πειρατείας με δράστες σομαλικής καταγωγής από το 2017. Συμφωνούν ακόμη ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για τον περιορισμό του φαινομένου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επαναξιολόγηση των HRA κρίνεται απαραίτητη, με ορίζοντα την αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχουν πλοία διαφορετικού τύπου, μεγέθους και λοιπών χαρακτηριστικών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.