
Παρά τις προκλήσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, φέτος αυξήθηκε η κίνηση στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, με 7.323 τραίνα να κινούνται μεταξύ Κίνας και Ευρώπης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με άρθρο του εξειδικευμένου στις σιδηροδρομικές μεταφορές Railfreight. Εντός του 2020 καταγράφηκαν 12.406 τραίνα που κινήθηκαν διηπειρωτικά. Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διακινητή φορτίων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, την εταιρεία καζάκικων, ρωσικών και λευκορωσικών συμφερόντων, UTLC ERA, αναμένεται αύξηση της κίνησης κατά 20% φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Alexej Grom, βρίσκονται ήδη δύο χρόνια μπροστά από τις σχετικές προβλέψεις τους.
Οι λόγοι της ανάπτυξης είναι σύνθετοι, καθώς στις θαλάσσιες μεταφορές εμφανίστηκαν πολλαπλά εμπόδια το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα μεταφορικά κόστη εκτοξεύθηκαν, ενώ παράλληλα στις σιδηροδρομικές μεταφορές τα κόστη έμειναν σταθερά και η κίνηση των τραίνων ανεμπόδιστη. Έτσι επί του παρόντος, ο σιδηρόδρομος αναδείχθηκε δημοφιλέστερος σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές. Η τάση αυτή διαφάνηκε ήδη το 2020, οπότε η UTLC ERA διακίνησε 547.000 TEUs από 333.000 το 2019, καταγράφοντας ανάπτυξη 64%, ενώ τα διακινηθέντα αγαθά αντιστοιχούν σε 5,5% της αξίας του συνόλου των διακινηθέντων φορτίων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Ως εκ τούτου, τα σταθερά κόστη και η βελτιωμένη ταχύτητα και αξιοπιστία έχει καταστήσει το σιδηρόδρομο την εναλλακτική στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές στις Ευρασιατικές μεταφορές, σύμφωνα με τον Grom.
H UTLC ERA, η συνεργασία μεταξύ των σιδηροδρόμων Ρωσίας, Καζακστάν και Λευκορωσίας, καλύπτει το δίκτυο αυτό μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, δηλαδή διαδρομή 5.430 χλμ. διάρκειας 5,5 ημερών, ενώ και η χωρητικότητα του δικτύου αυτού συνεχώς βελτιώνεται με τη λειτουργία νέων τερματικών, με πιο πρόσφατο το Dostyk TransTerminal στα Σινο-Καζακικά σύνορα. Βελτιώσεις σημειώνονται και στην πλευρά της Λευκορωσίας και στην περιοχή του Kaliningrand, όπου ο συνολικός όγκος των διακινηθέντων φορτίων αυξήθηκε κατά 320% το 2020, ενώ διαθέτει περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης, έχοντας τη δυνατότητα να τετραπλασιάσει αυτόν τον όγκο. Επιπλέον, αναπτύσσονται συνεχώς νέες διαδρομές, με 64 νέα δρομολόγια που διαχειρίστηκε η UTLC ERA μόνο το 2020 και 23 νέες αφετηρίες και τερματικούς σταθμούς, 18 εκ των οποίων στην Ευρώπη. Τέλος, προστίθενται και νέα είδη διακινηθέντων φορτίων, με το 40% του συνόλου για το 2020 να αποτελείται από ηλεκτρονικά είδη (85,135 TEUs), μηχανολογικό εξοπλισμό (80,556 TEUs) και ανταλλακτικά αυτοκινήτων (57,796 TEUs). Προ τριετίας τα παραπάνω προϊόντα αποτελούσαν το 80% των φορτίων, ενώ έκτοτε προστέθηκαν φθηνότερα προϊόντα, όπως πλαστικά μέρη (28,838 TEUs), ξύλο (14,859 TEUs) και υφάσματα (12,825 TEUs).
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Συνέχεια στο μπαράζ των διεθνών συμφωνιών με επίκεντρο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έδωσαν πρόσφατα Petronas και Venture Global. Συγκεκριμένα, η Petronas, μέσω…
Με μια φαντασμαγορική τελετή, η Royal Caribbean καλωσόρισε πρόσφατα το νεότευκτο «Star of the Seas» στον στόλο της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «Star…
Περιορισμένες ήταν οι πρόσφατες μεταβολές στη ναυλαγορά των LNG carriers, με τις προκλήσεις να επιμένουν. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Οι εξελίξεις στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2025 βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης έκθεσης «Global Trade Update»…
Συνέντευξη του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Το «φράγμα» των $4 τρισ. έσπασε πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Nvidia. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, την Τετάρτη 9 Ιουλίου η…
Ένα καταφύγιο για τα πλοία του σκιώδους στόλου και την παράνομη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου αποδεικνύεται το νηολόγιο του Βανουάτου. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ