Neptune Declaration: Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού ναυτικών

Neptune Declaration: Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού ναυτικών

373
Neptune Declaration: Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού ναυτικών

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι εμβολιασμοί ναυτικών, όπως αναφέρει ο δείκτης Crew Change της Neptune Declaration. Ειδικότερα, μόλις το 15,3% των ναυτικών έχει εμβολιαστεί, βάσει δεδομένων του Αυγούστου. Καθίσταται εμφανές πως όποια πρόοδος έχει υπάρξει μέχρι στιγμής είναι ελλιπής.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το 32% του πλανήτη είναι εμβολιασμένο (το 24% πλήρως), σύμφωνα με τον επιστημονικό ιστότοπο στατιστικής «Our World in Data». Ειδικότερα, σημαντικά ναυτιλιακά κράτη, όπως η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε πάνω από το 50% του πληθυσμού τους.

Παράλληλα, η κρίση με τις αλλαγές πληρωμάτων συνεχίζεται, με τον Αύγουστο να καταγράφει αύξηση στα ποσοστά ναυτικών που παραμένουν σε πλοία, μετά το πέρας του συμβολαίου τους, όπως αναφέρει η έκθεση. Συγκεκριμένα, η αύξηση από το 8,8% του Ιουλίου στο 9% ίσως φαντάζει μικρή, όμως είναι ενδεικτική της επιμένουσας κατάστασης. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2021 ήταν 5,8%. Σημειώνεται, πως 1,3% των ναυτικών  βρίσκονται σε πλοία για παραπάνω από 11 μήνες (αναλογικά 13 στους 1000).

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ναυτικών δεν ευνοούν την εξομάλυνση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση μετακίνησης ναυτικών από την ινδική υποήπειρο και την Κίνα συνεχίζεται, ενώ οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν απαγόρευση μετακίνησης ναυτικών που προέρχονται από τα ΗΑΕ, την Ομάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν.

Βάσει δεδομένων του «Our World in Data», στο Πακιστάν και στο Μπανγκλαντές έχει εμβολιαστεί, πλήρως, λιγότερο από το 6% του πληθυσμού, με την εικόνα στο Νεπάλ, την Ομάν και στη Σρι Λάνκα να είναι ελαφρώς βελτιωμένη (13%, 16% και 23% αντίστοιχα). Αντιθέτως, υψηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουν επιτύχει τα ΗΑΕ, ίσο με 83% (73% πλήρως).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.