Αφγανιστάν: Η επόμενη μέρα στον γεωπολιτικό χάρτη

Αφγανιστάν: Η επόμενη μέρα στον γεωπολιτικό χάρτη

250
Αφγανιστάν: Η επόμενη μέρα στον γεωπολιτικό χάρτη

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αποτελεί «το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός» από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και προσφέρει «νέα ευκαιρία» στην Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία «να επεκτείνουν την επιρροή τους» στην κεντρική Ασία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο για την Ευρώπη «να συνομιλήσει με τους ταλιμπάν» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση του καθεστώτος τους.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν «θα έχει επιπτώσεις τεράστιας εμβέλειας στην περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια. Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε μαζί με τους περιφερειακούς και τους διεθνείς μας εταίρους. Η κεντρική Ασία θα γίνει περιοχή μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας για εμάς», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Γνωρίζουμε καλά ότι η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία θα έχουν μία νέα ευκαιρία να επεκτείνουν την επιρροή τους» εις βάρος των Δυτικών στην κεντρική Ασία, προειδοποίησε καλώντας για την ενίσχυση των σχέσεων της ευρωπαϊκής διπλωματίας με το Ιράν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πρέπει να συνεργασθεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να διαμορφώσει με τους συμμάχους της μία συναινετική αντίληψη ώστε να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική κοινή προσέγγιση» απέναντι στο νέο καθεστώς των ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed), δέσμευσαν το απόθεμα συναλλάγματος του Αφγανιστάν, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η κίνηση έχει σκοπό να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους αυτούς, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα, ανέφερε μέσω Twitter ότι στην Fed είναι αποτεθειμένα περίπου 7 δισεκ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του Αφγανιστάν σε συνάλλαγμα.

Περίπου 2 δισεκ. δολάρια είναι τοποθετημένα αλλού, σύμφωνα με τον κ. Αχμάντι.

«Με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διεθνείς καταλόγους κυρώσεων, αναμένεται ότι οι πόροι της χώρας θα παγώσουν και δεν θα έχει πρόσβαση» το ισλαμιστικό κίνημα, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ακυρώσει τη μεταφορά μεγάλων ποσών μετρητών σε δολάρια στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ταλιμπάν πλησίαζαν την Καμπούλ.

«Κανένας πόρος της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμος στους Ταλιμπάν», ξεκαθάρισε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τζέρναλ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: STRINGER/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.