OPEC: Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και τον μαύρο χρυσό

OPEC: Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και τον μαύρο χρυσό

91
OPEC: Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και τον μαύρο χρυσό

Η γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα της COVID-19 έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου. Συγκεκριμένα, υπάρχει φόβος για πτώση του ρυθμού ανάκαμψης της ζήτησης για το υπόλοιπο του 2021 αλλά και το 2022. Ωστόσο, ο OPEC, όπως γνωστοποίησε μέσω μηνιαίας έκθεσης, θεωρεί πως η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Ειδικότερα, η εκτίμηση του οργανισμού για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τη φετινή χρονιά, παρέμεινε σταθερή, σε σύγκριση με εκείνη του προηγούμενου μήνα, ίση με 6,6% (ή 5,95 εκατ. βαρέλια/μέρα). Πάντως, ο OPEC αναγνωρίζει την ύπαρξη παραγόντων που δύναται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της ζήτησης, ειδικά όσους έχουν να κάνουν με την COVID-19.

Η εκτίμηση για τη ζήτηση πετρελαίου δεν είναι η μόνη αξιολόγηση που παρέμεινε απαράλλαχτη στη μηνιαία έκθεση του OPEC. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως η κατανάλωση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί κατά 3,28 εκατ. βαρέλια/ημέρα, όπως είχε ανακοινωθεί και στην προηγούμενη μηνιαία έκθεση.

Επιπλέον, αισιόδοξος παρέμεινε ο OPEC για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2021, για την οποία πλέον υπολογίζει μια αύξηση της τάξεως του 5,6%, αντί του 5,5% που ήταν η πρόβλεψη τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, στην έκθεση του τρέχοντος μήνα υπογραμμίζεται πως για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να περιοριστεί η επίδραση της πανδημίας. Την ίδια τάση ακολούθησε και η εκτίμηση του OPEC για το 2022 προβλέποντας μια αύξηση 4,2%.

Φωτό: STR/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.