ABB: ορόσημο οι 300 εγκαταστάσεις του συστήματος πρόωσης Azipod

ABB: ορόσημο οι 300 εγκαταστάσεις του συστήματος πρόωσης Azipod

146
ABB: ορόσημο οι 300 εγκαταστάσεις του συστήματος πρόωσης Azipod
Φωτο: ABB

Η εταιρεία τεχνολογίας ABB έλαβε μια παραγγελία για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου πακέτου συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, πρόωσης και αυτοματισμών, σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, επιτυγχάνοντας το ορόσημο των 300 εγκαταστάσεων του συστήματος πρόωσης Azipod®.

Το μήκους 100 μέτρων πλοίο το οποίο είναι προγραμματισμένο για παράδοση το 2023, θα προστεθεί στο στόλο της γαλλικής Orange Marine, η οποία διαθέτει το 15% του παγκόσμιου στόλου πλοίων τοποθέτησης και επισκευής καλωδίων. Ο σχεδιασμός του πλοίου έχει γίνει από τη νορβηγική Vard Design, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση ενέργειας και την λειτουργική του απόδοση. Η ακρίβεια στη διατήρηση της θέσης και η ελικτικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για πλοία που εκτελούν πολύπλοκες εργασίες τοποθέτησης και επισκευής καλωδίων, ενώ επίσης τα εν λόγω πλοία πρέπει να μπορούν να αναπτύσσουν και σχετικά μεγάλες ταχύτητες για περιπτώσεις επειγουσών επισκευών.

Οι δύο μονάδες Azipod® που θα εγκατασταθούν στο πλοίο, παρέχουν υψηλές ταχύτητες πλεύσης με τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση καυσίμου ενώ διαθέτουν και δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών, διατηρώντας σταθερή τη θέση του πλοίου ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στο πακέτο του εξοπλισμού περιλαμβάνεται και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, το οποίο συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης εργασιών και διασφαλίζει την αδιάκοπη παροχή ενέργειας, ενώ όλη η εγκατάσταση θα επιβλέπεται από το σύστημα διαχείρισης ενέργειας PEMS™ της ΑΒΒ.

Η συγκεκριμένη σύμβαση συμπίπτει με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ανάπτυξη του συστήματος πρόωσης Azipod® της ΑΒΒ και αποτελεί παράδειγμα του πώς η εφευρετικότητα σε συνδυασμό με τις συνεχείς βελτιώσεις μπορούν να οδηγήσουν στη διεύρυνση της βάσης πελατών της εταιρείας, ακόμα και 30 χρόνια μετά το λανσάρισμα του συστήματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.