Μπλε αμμωνία: Νέα τάση στον αγώνα της απανθρακοποίησης;

Μπλε αμμωνία: Νέα τάση στον αγώνα της απανθρακοποίησης;

444
Μπλε αμμωνία: Νέα τάση στον αγώνα της απανθρακοποίησης;
Φωτο: Fertiglobe

Στις 10 Αυγούστου 2021 η εταιρεία Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) των ΗΑΕ, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ολλανδική εταιρεία Fertiglobe με στόχο την πώληση «μπλε» αμμωνίας στην ιαπωνική εταιρεία Idemitsu. H Fertiglobe ανήκει στις OCI και ADNOC (ποσοστό 58:42 αντίστοιχα) και αποτελεί διεθνώς τη μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγών λιπασμάτων αζώτου.

Η αμμωνία δύναται να αποτελέσει ένα καύσιμο χαμηλών εκπομπών σε μια ευρεία κλίμακα κλάδων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η ναυτιλία. H ιαπωνική Idemitsu σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την «μπλε» αμμωνία, ώστε να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα των διεργασιών στα διυλιστήρια της. Η ανάδυση της «μπλε» αμμωνίας ως πιθανό καύσιμο απανθρακοποίησης αποτυπώνεται και στη διαφορά της τιμής της σε σχέση με την «γκρι» αμμωνία.

Επιπλέον, η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας διαφαινόμενης τάσης των ιαπωνικών εταιρειών να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της «μπλε» αμμωνίας για τη μείωση των εκπομπών τους. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, στις 6 Αυγούστου 2021, έγινε γνωστή η συνεργασία μεταξύ της καναδικής εταιρείας Petronas Canada και της ιαπωνικής Itochu Corporation, με στόχο τη διερεύνηση της επιχειρηματικής και οικονομικής βιωσιμότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα, μιας εγκατάστασης παραγωγής «μπλε» αμμωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις του έργου, εφόσον αυτό υλοποιηθεί, θα βρίσκονται εκτός της πόλης Έντμοντον του Καναδά και θα παράγουν «μπλε» αμμωνία, η οποία θα εξάγεται στις ασιατικές αγορές. Εφόσον το σχέδιο λάβει πράσινο φως, οι κατασκευές θα ξεκινήσουν το 2023 με το εργοστάσιο να είναι έτοιμο για λειτουργία το 2027.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.