Η πορεία των ναυτιλιακών αγορών το πρώτο εξάμηνο του 2021

Η πορεία των ναυτιλιακών αγορών το πρώτο εξάμηνο του 2021

416
Η πορεία των ναυτιλιακών αγορών το πρώτο εξάμηνο του 2021

Σε έκθεση που δημοσίευσε η Simpson Spence Young, ανεξάρτητη εταιρεία shipbroking, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία που αφορούσαν τις αγορές χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενοπλοίων, τον κλάδο μεταφοράς LNG, τις εκπομπές άνθρακα κ.α. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία της ναυλαγοράς και των commodities. Από τη μακροσκελή έκθεση, που αφορά την πορεία του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, παρατίθενται επιλεγμένες πληροφορίες ανά commodity, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των τάσεων στη ναυλαγορά:

Σιδηρομετάλλευμα

Σε ό,τι αφορά την αγορά σιδηρομεταλλεύματος, ένας εκ των σημαντικότερων παραγόντων της αγοράς, ήταν ο χάλυβας. Η σημαντική αύξηση στην τιμή του συμπαρέσυρε και την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εν γένει, φθάνοντας σε νέα ρεκόρ τον Μάιο ($233,1 ανά τόνο). Η μέση τιμή σιδηρομεταλλεύματος το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν $183-$184 ανά τόνο. Οι αυξημένες τιμές σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα σημειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου όταν και υπήρξε αύξηση της παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα σχεδόν 12% στην Κίνα και 14% στον υπόλοιπο κόσμο.

Σιτηρά

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές σιτηρών τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, με ετήσια αύξηση 7,5% για τις μεγάλες χώρες εξαγωγών. Ακόμη, οι εξαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ έφθασαν για πρώτη φορά τους 10 εκατ. τόνους τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας ετήσια αύξηση άνω του 100%. Διαδοχικά ρεκόρ έσπασε και η Βραζιλία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στις εξαγωγές σόγιας, με 17,8 εκατ. και 18,2 εκατ. τόνους, αντίστοιχα.

Άνθρακας

Κινητήριος μοχλός της αγοράς άνθρακα, ήταν η απόσταση που χρειαζόταν να καλυφθεί για την παράδοση των συγκεκριμένων φορτίων. Μετά την απόφαση της Κίνας να περιορίσει την εγχώρια παραγωγή, η ζήτηση χρειάστηκε να καλυφθεί μέσω εισαγωγών. Έτσι, η ασιατική χώρα εισήγαγε φορτία από διάφορες χώρες στον κόσμο. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της απόστασης για τη μεταφορά φορτίων άνθρακα διαδραμάτισε η απόφαση της Κίνας να μην εισάγει άνθρακα από την κοντινή σε αυτήν Αυστραλία. Έτσι παρατηρήθηκε αύξηση του όγκου εισαγωγών άνθρακα από χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Μογγολία και ο Καναδάς. Σημειώνεται, πως το κόστος παράδοσης μεταλλουργικού άνθρακα στην Κίνα, στα τέλη Ιουνίου, έφθασε την εντυπωσιακή τιμή των $300 ανά τόνο.

Πετρέλαιο

Το α’ εξάμηνο του έτους ήταν απαιτητικό για την αγορά πετρελαίου, με τα κέρδη της περιόδου αυτής να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τα διυλιστήρια αρκέστηκαν στο να χρησιμοποιήσουν αποθέματα πετρελαίου, το οποίο είχαν προμηθευτεί πέρυσι, καθώς η ζήτηση παρέμεινε μειωμένη, με την πανδημία COVID-19 να την επηρεάζει σημαντικά.

Ωστόσο, αναλυτές κάνουν λόγο για απότομη αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εκτιμώντας αύξηση μεγαλύτερη των 4 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

Επιπλέον, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής του, με την ημερήσια παραγωγή, να αυξάνεται κάθε μήνα κατά περίπου 400.000 βαρέλια, έως το τέλος του Σεπτέμβριου του 2022, κάτι που αναμένεται να τονώσει την αγορά. Πάντως, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, η οποία ενισχύεται από την ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων της COVID-19 και ίσως καθυστερήσει την ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου.

LNG

Το LNG κατέγραψε ισχυρή πορεία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Υπογραμμίζεται, πως παραδοσιακά, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο/Ιούνιο, η ζήτηση μειώνεται μέχρι να αυξηθεί ξανά την περίοδο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το σχήμα αυτό, η ζήτηση LNG μεγιστοποιείται συνήθως τον χειμώνα του νότιου ημισφαίριου.

Εντυπωσιακά κόστη μεταφοράς καταγράφηκαν τον χειμώνα του 2020/21, με τα ναύλα να αγγίζουν ακόμη και τα $250.000 την ημέρα ενώ παρατηρήθηκε μείωση έως τον Μάρτιο, πέφτοντας και κάτω από τα $50.000. Ωστόσο, η «bear» περίοδος αυτή δεν διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη φετινή χρονιά.

Γενικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπήρξε η ισχυρότερη περίοδος για τη θαλάσσια μεταφορά LNG από το 2014. Σημειώνεται πως τα ναύλα για τα πλοία τύπου TFDE (tri-fuel diesel electric) ήταν κατά μέσο όρο $68.000/ημέρα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση στον ακόλουθο σύνδεσμο: SSY-midyear Review 2021

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.