ΝΑΤΟ και ΕΕ καταδικάζουν τη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου Mercer Street

ΝΑΤΟ και ΕΕ καταδικάζουν τη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου Mercer Street

92
ΝΑΤΟ και ΕΕ καταδικάζουν τη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου Mercer Street
Φωτό αρχείου

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καταδίκασαν τη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου Mercer Street στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ομάν, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ, με σημερινή ανακοίνωσή του καταδικάζει έντονα την πρόσφατη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου στην ακτή του Ομάν, επισημαίνοντας τα εξής: «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πρέπει να τηρείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν είναι πολύ πιθανό υπεύθυνο για αυτό το περιστατικό. Οι Σύμμαχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή και καλούν την Τεχεράνη να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Εξάλλου, ερωτηθείσα σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, τόνισε ότι «οι πολύπλοκες συνθήκες αυτής της επίθεσης πρέπει να διευκρινιστούν» και ότι η ΕΕ σημειώνει τις αξιολογήσεις που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Πρόσθεσε, ότι «τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες». Συνέχισε, λέγοντας ότι «τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα ήταν επιζήμια για την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις απώλειες που υπέστησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: SajeevBhaskaran/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.