Ευτυχία ναυτικών: τα πρόσφατα ευρήματα της ΜΚΟ Mission to Seafarers

Ευτυχία ναυτικών: τα πρόσφατα ευρήματα της ΜΚΟ Mission to Seafarers

404
Ευτυχία ναυτικών: τα πρόσφατα ευρήματα της ΜΚΟ Mission to Seafarers

Η Mission to Seafarers, μια διεθνής ΜΚΟ που υποστηρίζει τις καλές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για ναυτικούς εμπορικών πλοίων σε όλο τον κόσμο, εξέδωσε το Seafarers Happiness Index για το β’ τρίμηνο του 2021 με τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Η έκθεση αποκάλυψε ότι ολοένα και περισσότεροι ναυτικοί απογοητεύονται από τη συνεχή παραμονή στο περιβάλλον του πλοίου.

Τα στοιχεία της έκθεσης αντικατοπτρίζουν την ανάγκη για ευρύτερα προγράμματα εμβολιασμού των ναυτικών. Οι ναυτικοί που συμμετείχαν στην έκθεση υπογράμμισαν ότι η απαγόρευση αποβίβασης στους λιμένες και η συνεχιζόμενη καθυστέρηση για την αναγνώρισή τους ως εργαζόμενους πρώτης γραμμής (essential workers) αποτελούν βασικά προβλήματα στον εργασιακό τους χώρο.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλα ναυτιλιακά κράτη έχουν ξεκινήσει τα εμβολιαστικά τους προγράμματα για τους ναυτικούς, οι δείκτες ευτυχίας των πληρωμάτων βρίσκονται στις 5.99 μονάδες με μέγιστο αριθμό το 10. Το στοιχείο αυτό οδηγεί την Mission to Seafarers να εξαγγείλει κάλεσμα σε διεθνές επίπεδο.

Ο Andrew Wright, Secretary-General της Mission to Seafarers, τόνισε χαρακτηριστικά: «Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού σε πολλές χώρες έχει προχωρήσει , οι ναυτικοί για άλλη μια φορά έχουν μείνει πίσω. Τα αποτελέσματα του Seafarer Happiness Index για αυτό το τρίμηνο δεν είναι απλώς ανησυχητικά, αλλά υποδηλώνουν ότι η κατάσταση οπισθοδρομεί παρά την πρόοδο που είχε σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο.

«Η μόνη βιώσιμη λύση είναι να καλέσουμε για ακόμη μια φορά τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία ώστε να οριστούν οι ναυτικοί ως key workers και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εμβολιασμού για τα πληρώματα. Αυτή είναι ίσως η μόνη ελπίδα για να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς και για να τους επιτραπεί η αποβίβαση στη στεριά».

Φωτο: Valda Kalnina/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.