Αίσιο τέλος για ναυπηγείο των Φιλιππίνων

Αίσιο τέλος για ναυπηγείο των Φιλιππίνων

152
Αίσιο τέλος για ναυπηγείο των Φιλιππίνων

Παραπάνω από δύο χρόνια μετά την αναστολή λειτουργίας ναυπηγείου στο Subic Bay των Φιλιππίνων λόγω χρεών, αξιωματούχοι της κυβέρνησης στη Μανίλα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με εταιρεία της Βόρειας Αμερικής για τη διαχείριση του ναυπηγείου. Παράλληλα, η Wilma Eisma, επικεφαλής της Subic Bay Metropolitan Authority, τόνισε ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί κατά 99,9% και ότι «ο λευκός ιππότης προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και όχι από την Ασία». Μάλιστα, το ναυπηγείο, το οποίο μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η Hanjin Philippines, θυγατρική της νοτιοκορεατικής εταιρείας Hanjin Heavy Industries, ενδέχεται να ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του πριν από το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Hanjin Philippines κήρυξε πτώχευση λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων αξίας $1,3 δισ. Το ναυπηγείο απασχολούσε 20.000 υπαλλήλους και θεωρούνταν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τις Φιλιππίνες λόγω των βαθέων υδάτων της περιοχής και της εύκολης πρόσβασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το 2019, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δεν επιτρεπόταν σε κινεζικές εταιρείες να καταθέσουν πρόταση λόγω των ανησυχιών σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Το 2019, ο αυστραλιανός ναυπηγικός όμιλος Austal Ltd. και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Cerberus θεωρούνταν το φαβορί για την απόκτηση του ναυπηγείου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.