Καμπανάκι για την έλλειψη αξιωματικών στα πλοία

Καμπανάκι για την έλλειψη αξιωματικών στα πλοία

774
Καμπανάκι για την έλλειψη αξιωματικών στα πλοία

Η BIMCO και το International Chamber of Shipping, με νέα τους έκθεση, υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης των ναυτικών και της δυνατότητας απασχόλησης από πλευράς της βιομηχανίας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σοβαρό έλλειμμα αξιωματικών έως το 2026. Στην έκθεσή τους, BIMCO και ICS εκτιμούν ότι έως το 2026 τα πλοία του παγκόσμιου στόλου θα χρειαστούν επιπλέον 89.510 αξιωματικούς. Επί του παρόντος, 1,89 εκατ. ναυτικοί απασχολούνται στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο, ο οποίος απαρτίζεται από 74.000 πλοία, σύμφωνα με το report.

Το Seafarer Workforce Report ουσιαστικά αποτελεί ένα εργαλείο για όσους απασχολούνται στην εκπαίδευση και στο recruiting των ναυτικών. Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι, εντός του 2021, η ζήτηση για αξιωματικούς ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά και καταγράφεται ένα έλλειμμα 26.240 αξιωματικών πιστοποιημένων με την STCW, παρά το γεγονός ότι από το 2015 η προσφορά αξιωματικών έχει αυξηθεί κατά 10,8%.

H έκθεση εστιάζει επίσης στη διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού των ναυτικών, αναλύοντας δημογραφικά δεδομένα, δεδομένα για το φύλο, την εθνικότητα και την ηλικία. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, καταγράφεται μια αύξηση των γυναικών ναυτικών κατά 45,8% σε σχέση με το 2015 και πλέον στα πλοία απασχολούνται περίπου 24.059 γυναίκες.

Θετική είναι, τέλος, και η μείωση του ποσοστού turnover των αξιωματικών από το 8% στο 6% και η αύξηση των χρόνων που αξιωματικοί εργάζονται στη θάλασσα. Συγκριτικά με το 2015, ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο έχει αυξηθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.