Παγοθραυστικά πλοία καύσης LNG: Οι βλέψεις της Μόσχας για την αύξηση του...

Παγοθραυστικά πλοία καύσης LNG: Οι βλέψεις της Μόσχας για την αύξηση του εμπορίου στην Αρκτική

186
Παγοθραυστικά πλοία καύσης LNG: Οι βλέψεις της Μόσχας για την αύξηση του εμπορίου στην Αρκτική

Η Ρωσία προσβλέπει στην κατασκευή παγοθραυστικών που θα χρησιμοποιούν LNG ως καύσιμο, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης στις 23 Ιουλίου 2021. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το πέρας του έτους και θα αφορά τη ναυπήγηση δύο έως τεσσάρων παγοθραυστικών μεσαίου μεγέθους.

Τα παγοθραυστικά αυτά πλοία θα διαχειρίζεται η Rosatom, η οποία το 2018 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον παραγωγό φυσικού αερίου Novatek για την ανάπτυξη παρόμοιων παγοθραυστικών πλοίων LNG. Ωστόσο, τότε το όλο project δεν προχώρησε και η Rosatom επανήλθε με τις ίδιες φιλοδοξίες.

Η Ρωσία έχει ήδη επενδύσει σε πλοία ικανά να διασχίσουν το Βόρειο Πέρασμα, καθώς έχει τον μοναδικό, παγκοσμίως, στόλο παγοθραυστικών πυρηνικής ενέργειας. Στον στόλο αυτόν προστέθηκε πέρυσι το πλοίο «Arktika», το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πυρηνοκίνητο πλοίο στον κόσμο, και αναμένεται να προστεθούν ακόμη τέσσερα, τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα παγοθραυστικά LNG θα ενισχύσουν τον στόλο που εκτελεί πλόες στην Αρκτική. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους, σε σχέση με τα πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή. Η επένδυση για ένα παγοθραυστικό LNG πλοίο κοστίζει το ήμισυ της αντίστοιχης επένδυσης σε ένα πυρηνοκίνητο.

Η Μόσχα επιθυμεί την αύξηση του όγκου εμπορίου από το Βόρειο Πέρασμα στους 80 εκατ. τόνους, από τους 33 εκατ. τόνους εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία δεν είναι η μοναδική δύναμη που καλοβλέπει την κατασκευή τέτοιων πλοίων προκειμένου αυτά να επιχειρούν στην Αρκτική. Άλλωστε, έως το 2026 αναμένεται η ολοκλήρωση της ναυπήγησης του παγοθραυστικού μήκους 128 μ., το οποίο θα κατασκευάσει η Ιαπωνία. Το πλοίο, με κινητήρα διπλού καυσίμου (LNG/πετρέλαιο), θα πραγματοποιεί έρευνα με στόχο τη μελέτη του κλίματος, του περιβάλλοντος αλλά και των φυσικών πόρων των αρκτικών περιοχών.

Το παγοθραυστικό «Arktika», το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πυρηνοκίνητο πλοίο στον κόσμο
Το παγοθραυστικό «Arktika», το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πυρηνοκίνητο πλοίο στον κόσμο

Φωτό: Anatoly Maltsev/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.