Πρώτο βήμα του Ιράν με φόντο την επιστροφή στην αγορά πετρελαίου

Πρώτο βήμα του Ιράν με φόντο την επιστροφή στην αγορά πετρελαίου

151
Πρώτο βήμα του Ιράν με φόντο την επιστροφή στην αγορά πετρελαίου

Τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Jask στον Κόλπο του Ομάν εγκαινίασε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου το Ιράν. Ο σταθμός επιτρέπει τη φόρτωση 100.000 τόνων πετρελαίου την ημέρα. Kατά την πρώτη φάση, η δυναμικότητα φόρτωσης πετρελαίου από τον εν λόγω τερματικό αναμένεται να είναι 350.000 βαρέλια/ημέρα.

Ο σταθμός Jask, με αποθηκευτική δυναμικότητα ίση με 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αποτελεί εναλλακτική του τερματικού σταθμού εξαγωγών Kharg, ο οποίος βρίσκεται στα στενά του Ορμούζ. Βέβαια, σημειώνεται πως ο σταθμός Kharg έχει διπλάσια αποθηκευτική δυναμικότητα σε σχέση με τον σταθμό Jask.

Ταυτόχρονα, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ιράν και σημαντικών εταίρων του, όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι δασμοί που έχουν τεθεί στη χώρα από τις ΗΠΑ θα αρθούν. Αυτό θα επιτρέψει την επιστροφή του Ιράν στις αγορές πετρελαίου. Άλλωστε, οι δασμοί ήταν ο λόγος που το ιρανικό πετρέλαιο έγινε μη ανταγωνιστικό.

Η παραγωγική δυναμικότητα του Ιράν εκτιμάται στο 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα και, εφόσον το ιρανικό πετρέλαιο επιστρέψει στις αγορές, ο OPEC+ θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την πολιτική του, ειδάλλως η αφθονία πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές.

Φωτό: Abedin Taherkenareh/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.