Προτεινόμενη ένταξη της ναυτιλίας στο ETS: Καμπανάκι κινδύνου από το ICS

Προτεινόμενη ένταξη της ναυτιλίας στο ETS: Καμπανάκι κινδύνου από το ICS

315
Προτεινόμενη ένταξη της ναυτιλίας στο ETS: Καμπανάκι κινδύνου από το ICS

Mε ανακοίνωσή τoυ το International Chamber of Shipping σχολιάζει την προτεινόμενη επέκταση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Emissions Trading System (ETS) στη διεθνή ναυτιλία.

Ο γενικός γραμματέας του ICS, Guy Platten, κάνει λόγο για μια «ιδεολογική άσκηση αύξησης των εσόδων» και προσθέτει ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η συμβολή του ETS στη μείωση των εκπομπών CO2, ιδιαίτερα από τη στιγμή που καλύπτει μόλις το 7,5% των εκπομπών της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

«Γνωρίζουμε ότι κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Ιαπωνία, έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους γι’ αυτή τη διπλωματική υπέρβαση και επιβολή μονομερούς φόρου στο εμπόριο. Δεν είναι δίκαιο για τις ναυτιλιακές εταιρείες που δεν ανήκουν στην ΕΕ να υποχρεωθούν να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο ενός συστήματος που υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για τις εκπομπές CO2», σχολιάζει ο κ. Platten.

O ίδιος τονίζει ότι υπάρχουν πιο απλές και πιο αποδοτικές επιλογές ‒όπως ο παγκόσμιος φόρος για τα καύσιμα‒, οι οποίες ωστόσο απαιτούν «πολιτική ηγεσία αντί για πολιτική σκοπιμότητα».

«Είναι απογοητευτική η αποτυχία να συμπεριληφθεί στις προτάσεις ένα πλαίσιο για επενδύσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη, τη στιγμή που η ΙΕΑ και η κρατική διοίκηση των ΗΠΑ τονίζουν ότι η μείωση των εκπομπών είναι πιθανή μόνο με την ανάπτυξη τεχνολογιών που δεν υπάρχουν. Tο να προτείνεται κάτι στην αρχή και μετά να αποσύρεται για την ανάκαμψη μετά την Covid στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το θέμα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Στέλνει επίσης το μήνυμα πέραν της ναυτιλίας ότι ο πολιτικός και επενδυτικός κίνδυνος στην Ευρώπη είναι υψηλός. Από μόνο του αυτό δείχνει γιατί χρειαζόμαστε το IMO Maritime Research Fund των $5 δισ.», αναφέρει ο κ. Platten.

Στην ανακοίνωσή του καταλήγει ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν ανεξάρτητες αξιολογήσεις του αντικτύπου αυτών των προτάσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «δεν υπνοβατούμε προς μη διαχειρίσιμα κόστη για το παγκόσμιο εμπόριο».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.