
Μετά από χρόνια, ξαναμπαίνει στο κάδρο η κατασκευή ενός λιμανιού στην Τανζανία από την Κίνα, με το Πεκίνο να προσβλέπει ότι με την κίνηση αυτή το Πολεμικό Ναυτικό της ασιατικής χώρας θα ωφεληθεί σημαντικά στον Ινδικό Ωκεανό.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επεκτείνει το ναυτιλιακό της αποτύπωμα στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, έχοντας επενδύσει σε σημαντικά λιμάνια, όπως το Hambantota στη Σρι Λάνκα, το Gwadar στο Πακιστάν και το Doraleh στο Τζιμπουτί.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Nikkei Asia, η Τανζανία είναι έτοιμη να αναγεννήσει το λιμάνι στο Bagamoyo, το οποίο βρίσκεται 75 χλμ. μακριά από το κύριο λιμάνι της χώρας το Dar es Salaam. Μέσω του λιμανιού Bagamoyo, η Κίνα θα έχει πρόσβαση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, της οποίας τα εκτιμώμενα αποθέματα μεταλλευμάτων ανέρχονται σε $24 τρισ.
Αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι το εν λόγω λιμάνι θα δώσει τη δυνατότητα στο Πεκίνο να αυξήσει τη στρατιωτική του ισχύ στην περιοχή, τονίζοντας ότι το λιμάνι Bagamoyo θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο ναυπηγοεπισκευών για το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας.
Η συμφωνία για την κατασκευή του λιμένα Bagamoyo υπεγράφη μεταξύ China Merchants Holdings και της κυβέρνησης της Τανζανίας το 2013. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία περιελάμβανε και την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου και μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στην Τανζανία. Ωστόσο, τελικά τα όποια σχέδια πάγωσαν, καθώς η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας έκρινε ότι δεν ήταν επωφελής για την Τανζανία λόγω των μεγάλων κινεζικών απαιτήσεων.
Πρόσφατο δημοσίευμα του κινεζικού CGTN κάνει λόγο για αλλαγή στις σχέσεις των δύο κρατών. Άλλωστε, η Κίνα καλοβλέπει την προοπτική των χωρών της Ανατολικής Αφρικής για το Belt and Road Initiative. Επίσης, δεδομένης της επιθυμίας του Πεκίνου να εξαπλωθεί στον Ινδικό Ωκεανό, η προσπάθεια κατασκευής μιας τέτοιας υποδομής θεωρητικά θα συναντήσει λιγότερες αντιστάσεις σε σχέση για παράδειγμα με την κατασκευή ή τη χρηματοδότηση λιμένα στη Μιανμάρ, στη Σρι Λάνκα, στο Πακιστάν.
Μετά την ανάπτυξη ναυτικής βάσης στο Τζιμπουτί το 2017, μια δεύτερη τέτοια βάση στον Ινδικό Ωκεανό θα μπορούσε να περιορίσει την εξάρτηση της Κίνας από το Στενό Μαλάκκα. Ειδικοί και αναλυτές τονίζουν ότι, ακόμα και στην περίπτωση μιας διένεξης στο Στενό Μαλάκκα, η ύπαρξη δύο ή περισσότερων υποδομών στον Ινδικό Ωκεανό θα δώσει τη δυνατότητα στην Κίνα να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην ευρύτερη περιοχή.
Και εμπορικά, όμως, η ανατολική Αφρική παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Το Κανάλι της Μοζαμβίκης, μήκους 400 χλμ., μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική εμπορευματική διαδρομή. Ας μη λησμονούμε βέβαια και το «έμφραγμα» που σημειώθηκε στο διεθνές εμπόριο μετά το περιστατικό στο Σουέζ.
Τέλος, συμπερασματικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι δεδομένη μια μεταστροφή ενδιαφέροντος της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό. Άλλωστε, είναι η μοναδική χώρα με διπλωματικές αποστολές σε έξι χώρες: Σρι Λάνκα, Μαλδίβες, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες, Κομόρες και Μαδαγασκάρη.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η First Quantum Minerals Ltd. άρχισε να μεταφέρει εκ νέου αποθέματα χαλκού από το ορυχείο της στον Παναμά, 19 μήνες μετά το κλείσιμο της…
Την παραλαβή ενός νεότευκτου LNG carrier, που θα ναυλωθεί στον καταριανό κολοσσό QatarEnergy, ανακοίνωσε η Knutsen LNG France. To «MRAIKH», μεταφορικής ικανότητας 174.000 κ.μ.,…
Σε νέα εποχή εισέρχεται πλέον η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία Louis Dreyfus Armateurs (LDA). Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η οικογένεια Louis Dreyfus, μέτοχος της LDA,…
Μπλόκο στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στήνουν οι Κάννες, με το δημοτικό συμβούλιο του γαλλικού θερέτρου να λαμβάνει την απόφαση να απαγορεύσει από το επόμενο έτος…
Η Σαγκάη σημείωσε πρόσφατα μια σημαντική επιτυχία, ολοκληρώνοντας την πρώτη στον κόσμο μεταφορά υγρού CO₂ από πλοίο σε πλοίο. Η μεταφορά έλαβε χώρα στο…
Νέες απαιτήσεις με αποδέκτη τόσο τις αεροπορικές εταιρείες όσο και τους προμηθευτές jet fuel θα επιβάλλει η Τουρκία προκειμένου να ενισχυθεί η υιοθέτηση βιώσιμων…
Εν μέσω συθέμελων γεωπολιτικών και εμπορικών ανακατατάξεων, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου μοιάζουν θολές. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Gibson…
Στην ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου προέβη πρόσφατα o νορβηγικός κολοσσός Equinor. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Equinor ανακάλυψε ένα νέο κοίτασμα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ