Καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

Καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

233
Καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων

Η εταιρεία Vale προχώρησε στην εγκατάσταση ενός συστήματος αερολίπανσης στο κατηγορίας Guaibamax και χωρητικότητας 325.000 τόνων φορτηγό της πλοίο «Sea Victoria». Το σύστημα αερολίπανσης, το οποίο παρέχει η αγγλική εταιρεία Silverstream, θα χρησιμοποιεί δέκα αεροσυμπιεστές που θα είναι εγκατεστημένοι στο κατάστρωμα του πλοίου και θα τροφοδοτούν με αέρα είκοσι συσκευές οι οποίες θα βρίσκονται κάτω από το κύτος του πλοίου και θα παράγουν ένα στρώμα φυσαλίδων.

release-1

Οι φυσαλίδες ελαττώνουν την τριβή ανάμεσα στο κύτος του πλοίου και το νερό, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και ως αποτέλεσμα και τις παραγόμενες εκπομπές. Το «Sea Victoria» αποτελεί το πρώτο πλοίο μεταφοράς μεταλλευμάτων στον κόσμο το οποίο χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σύμφωνα με τη Vale, εφόσον η συγκεκριμένη τεχνολογία δοκιμαστεί με επιτυχία στο «Sea Victoria», θα μπορούσε να εγκατασταθεί στη συνέχεια και στα υπόλοιπα πλοία του στόλου της εταιρείας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταλλευμάτων. Ο Rodrigo Bermelho, τεχνικός διευθυντής της Vale, αναφέρει: «Συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν πως η χρήση του συστήματος μπορεί να αποφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά περίπου 5-8%, με πιθανή μείωση της τάξης του 4,4% στις ετήσιες εκπομπές της Vale που αφορούν το κομμάτι της μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος».

release-2

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας αερολίπανσης αποτελεί μέρος του προγράμματος Ecoshipping, το οποίο υλοποιεί η Vale, σκοπός του οποίου είναι να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών άνθρακα της εταιρείας σύμφωνα και με όσα συζητούνται στον IMO.

Φωτό: Vale

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.