Τα ΗΑΕ στον δρόμο της «καθαρής» ενέργειας

Τα ΗΑΕ στον δρόμο της «καθαρής» ενέργειας

93
Τα ΗΑΕ στον δρόμο της «καθαρής» ενέργειας

Όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Bloomberg, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν τη θέσπιση ενός στόχου για το 2050 με σκοπό να ευθυγραμμιστούν με την προσπάθεια που γίνεται ώστε η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο να μην αυξηθεί παραπάνω από 1,5°C από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Εάν οι συζητήσεις φτάσουν σε αίσιο τέλος, τα ΗΑΕ έχουν τη δυνατότητα να γίνουν η πρώτη χώρα μεταξύ αυτών του OPEC που θα φτάσει τη μηδενική «καθαρή» κατανάλωση, συνεχίζοντας παράλληλα επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την εξόρυξη πετρελαίου.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ένα θετικό σημάδι για τις χώρες της Δύσης, οι οποίες πιέζουν για περισσότερες δεσμεύσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζεται ο όγκος εξαγωγών πετρελαίου των Εμιράτων.

Η προσπάθεια αυτή προς την «καθαρή» ενέργεια προωθείται από τον σουλτάνο Ahmed Al Jaber, ο οποίος είναι υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας (Industry and Advanced Technology) και ειδικός απεσταλμένος των ΗΑΕ για την κλιματική αλλαγή. Υπολογίζεται ότι το κράτος των Εμιράτων θα προχωρήσει σε κάποια σχετική ανακοίνωση πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Γλασκώβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που τα Εμιράτα πραγματοποιούν βήματα προς την «πράσινη» ανάπτυξη, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το κράτος, καθώς συνιστούν περίπου το 30% του ΑΕΠ.

Φωτό: Roman Logov/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.