Κραυγή αγωνίας των εμπόρων λιανικής για τη λιμενική συμφόρηση στις ΗΠΑ

Κραυγή αγωνίας των εμπόρων λιανικής για τη λιμενική συμφόρηση στις ΗΠΑ

63
Κραυγή αγωνίας των εμπόρων λιανικής για τη λιμενική συμφόρηση στις ΗΠΑ

Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπόρων (National Retail Federation – ΝRF) των ΗΠΑ έστειλε προ ολίγων ημερών επιστολή στον Λευκό Οίκο, ζητώντας να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν καθώς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής διοίκησης των ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πωλητές λιανικής από τις συνεχιζόμενες διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού, που οδηγούν σε συμφόρηση στα αμερικανικά λιμάνια.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του NRF αναφέρει ότι τα ζητήματα που προκαλούνται από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ιδίως η συμφόρηση επηρεάζουν τους σημαντικότερους λιμένες της χώρας και δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τους Αμερικανούς λιανεμπόρους. Η συμφόρηση, όπως υποστήριξε, δεν δημιουργεί απλώς καθυστερήσεις ημερών ή και εβδομάδων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά επιπλέον οδηγεί σε ελλείψεις αποθεμάτων, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη δυνατότητα των εν λόγω εμπόρων να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Επιπροσθέτως, αυτές οι καθυστερήσεις έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για τους λιανεμπόρους, καθώς τα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης που έχουν προστεθεί είναι σημαντικά.

Οι έμποροι λιανικής εξαρτώνται από τα λιμάνια των ΗΠΑ, καθώς και από τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, προκειμένου να παραδώσουν αγαθά και προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στους καταναλωτές σε καθημερινή βάση. Πρόσφατα, η NRF αναθεώρησε την ετήσια πρόβλεψη λιανικών πωλήσεων, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις λόγω και της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης θα αυξηθούν μεταξύ του 10,5% και 13,5%, γεγονός που θα αποφέρει περισσότερα από $4,44 τρισ. εντός του 2021.

Παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, όπως φαίνεται και από τα επίπεδα ρεκόρ των εισαγωγών κατά τον μήνα Απρίλιο στα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων των ΗΠΑ, οι προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν σημαντικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το NRF στα μέλη της ομοσπονδίας αναφορικά με τον αντίκτυπο της συμφόρησης στις επιχειρήσεις τους, πάνω από το 97% των λιανεμπόρων που συμμετείχαν δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί.

Φωτό: Justin Lane/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.