Θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

Θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

136
Θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, που κατέρρευσε με την πανδημία της Covid-19, αναμένεται να ξεπεράσει τα προ της κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022, όπως προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίζει να ανακάμπτει» και «έως τα τέλη του 2022, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα προ της Covid επίπεδα», ανέφερε σε έκθεση που περιλαμβάνει τις πρώτες λεπτομερείς προβλέψεις για την επόμενη χρονιά.

Ύστερα από μείωση ρεκόρ 8,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και κατά 3,1 εκατ. την επόμενη χρονιά για να φθάσει στα 99,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.

Αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Το αποκορύφωμα της παγκόσμιας ζήτησης καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αμέσως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, στα 100,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Η κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα», εκτίμησε ο ΙΕΑ, σημειώνοντας κυρίως τις πρόσθετες παραγωγικές δυνατότητες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Αντίθετα, ο ΙΕΑ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τις δυσκολίες που τίθενται για να μπει ο κόσμος σε μια πορεία ουδετερότητας άνθρακα και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες», σημείωσε ο Οργανισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.