Τα «πράσινα» κίνητρα του λιμανιού του Long Beach

Τα «πράσινα» κίνητρα του λιμανιού του Long Beach

101
Τα «πράσινα» κίνητρα του λιμανιού του Long Beach

Το λιμάνι του Long Beach, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, αποφάσισε να παράσχει οικονομικά κίνητρα στους θαλάσσιους μεταφορείς, προκειμένου να βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Για τον λόγο αυτό, από την 1η Ιουλίου, οι ναυτιλιακές εταιρείες που θα φέρουν τα πιο «πράσινα» πλοία τους στο λιμάνι του Long Beach μπορούν να κερδίσουν τα πιο γενναιόδωρα οικονομικά κίνητρα στον κόσμο.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λιμένα ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τις αλλαγές στο πρόγραμμα παροχής κινήτρων σε «πράσινα» πλοία, το οποίο ξεκίνησε το 2012, προκειμένου να ενσωματώσει σε αυτό τον διεθνή περιβαλλοντικό δείκτη πλοίων (ΕSI). Ο δείκτης ESI αποτελεί ένα εθελοντικό σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει τα πλοία εκείνα που υπερβαίνουν τα ισχύοντα πρότυπα εκπομπών που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ). Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 50 λιμάνια παγκοσμίως και πάνω από 8.000 πλοία συμμετέχουν στο ESI.

Έως τώρα, το πρόγραμμα παροχής κινήτρων σε «πράσινα» πλοία έχει βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα του λιμένα, παροτρύνοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να τοποθετούν τα νεότερα και τα καθαρότερα πλοία τους στα δρομολόγια που δένουν στο λιμάνι του Long Beach. Πάνω από $1,7 εκατ. σε παροχές καταβλήθηκαν στους συμμετέχοντες του εν λόγω προγράμματος κατά το 2020.

Ο επικεφαλής της Λιμενικής Επιτροπής δήλωσε πως στόχος του ήδη επιτυχημένου προγράμματος είναι να αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή των εταιρειών σε αυτό, αλλά και να υπάρξει μια ευθυγράμμιση με τις διεθνείς προσπάθειες προώθησης των βιώσιμων ναυτιλιακών μεταφορών. Μάλιστα, επισήμανε πως τα παρεχόμενα κίνητρα είναι τα μεγαλύτερα που προσφέρονται σε πλοία σε σύγκριση με κάθε άλλο λιμάνι, ενώ αναμένει πως η αναθεώρηση του προγράμματος θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο λιμάνι του Long Beach όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εν λόγω αναθεώρηση και η προσφορά οικονομικών ανταμοιβών παρέχουν στις ναυτιλιακές εταιρείες επιπλέον λόγους προκειμένου να είναι κοινωνικά υπεύθυνες αλλά και για να επενδύσουν σε πλοία καθαρότερων καυσίμων, να προβούν σε τροποποιήσεις πλοίων και να υιοθετήσουν τεχνολογίες που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που ορίζουν τα ισχύοντα πρότυπα.

Τέλος, τα κίνητρα του προγράμματος του λιμένα περιλαμβάνουν τρία επίπεδα ανταμοιβών, που κυμαίνονται από $600 έως και $6.000, ανάλογα με τη βαθμολογία ESI του πλοίου. Μάλιστα, τα πλοία των οποίων οι μηχανές πληρούν τα κριτήρια επιπέδου ΙΙ (Τier II) του ΙΜΟ δικαιούνται επιπλέον $3.000, γεγονός που σημαίνει ότι ένα πλοίο μπορεί να λάβει συνολικά έως και $9.000 κάθε φορά που προσεγγίζει το λιμάνι του Long Beach.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.