Νομικό χάος για την επανέναρξη της κρουαζιέρας στη Φλόριντα

Νομικό χάος για την επανέναρξη της κρουαζιέρας στη Φλόριντα

67
Νομικό χάος για την επανέναρξη της κρουαζιέρας στη Φλόριντα

Την ώρα που ο πολύπαθος κλάδος της κρουαζιέρας σταδιακά επανεκκινεί, ένας νέος νόμος στη Φλόριντα έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στην εγχώρια βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, υπέγραψε στις αρχές Μαΐου ένα νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει στις τοπικές επιχειρήσεις να εξακριβώνουν το status εμβολιασμού ιδιωτών. «Στη Φλόριντα, η προσωπική επιλογή κάποιου αναφορικά με τον εμβολιασμό θα προστατεύεται και καμία επιχείρηση ή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών με βάση την επιλογή αυτή», τόνιζε ο κ. ΝτεΣάντις κατά την υπογραφή του νομοσχεδίου.

Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κακό timing για την επιστροφή της κρουαζιέρας στη δράση μετά τον Μάρτιο του 2020. Ο Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε τον νέο νόμο πέντε ημέρες αφότου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) άναψαν το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στα αμερικανικά λιμάνια, με την προϋπόθεση το 98% των μελών πληρώματος και το 95% των επιβατών να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο ΝτεΣάντις και τα CDC βρίσκονται σε νομική αντιπαράθεση, με νομικούς και εμπειρογνώμονες να τονίζουν ότι τα CDC έχουν τη δικαιοδοσία να αναστείλουν τα ταξίδια ενός κρουαζιερόπλοιου και η νομική ισχύς μιας πολιτειακής κυβέρνησης είναι περιορισμένη. Ωστόσο, φαίνονται αισιόδοξοι ότι το εμπόδιο θα υπερκεραστεί και θα βρεθεί η λύση για την επανέναρξη της κρουαζιέρας στη Φλόριντα.

Φωτό: Erik S. Lesser/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.