Συνεχίζεται η σύμπραξη IMO και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Συνεχίζεται η σύμπραξη IMO και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

204
Συνεχίζεται η σύμπραξη IMO και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Το Global MTCC Network (GMN), που υλοποιείται μέσω του IMO και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως βασικό σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον ναυτιλιακό τομέα μέσω της υποστήριξης αναπτυσσόμενων περιοχών. Η δράση αυτή λειτουργεί υποστηρικτικά στην εφαρμογή της βασικής στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επέκταση ‒έως και τον Μάρτιο του 2022‒ ενός εκ των βασικών προγραμμάτων του GMN. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο project να συνεχίσει τα πιλοτικά του προγράμματα απανθρακοποίησης και να στοχεύσει σε μια μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα.

Από την ίδρυσή τους, το 2017, τα τέσσερα Κέντρα Συνεργασίας για τη Θαλάσσια Τεχνολογία (MTCCs), με έδρα την Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό, έχουν δημιουργήσει ισχυρά περιφερειακά δίκτυα και έχουν καθιερωθεί ως σημαντικοί φορείς, με τεχνική εξειδίκευση στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης αλλά και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον ναυτιλιακό κλάδο.

Μέσα στους επόμενους μήνες, το GMN σκοπεύει να διοργανώσει διαδικτυακά σεμινάρια για την Καραϊβική, να επικεντρωθεί στις δεσμεύσεις της βιομηχανίας στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και να υλοποιήσει μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων με παγκόσμια εμβέλεια σχετικά με τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες στον ναυτιλιακό τομέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.