Κυβερνοεπίθεση σε πετρελαϊκό αγωγό των ΗΠΑ: Ο αντίκτυπος στη ναυλαγορά των MR...

Κυβερνοεπίθεση σε πετρελαϊκό αγωγό των ΗΠΑ: Ο αντίκτυπος στη ναυλαγορά των MR tankers

488
Κυβερνοεπίθεση σε πετρελαϊκό αγωγό των ΗΠΑ: Ο αντίκτυπος στη ναυλαγορά των MR tankers

Κυβερνοεπίθεση σε πετρελαϊκό αγωγό στις ΗΠΑ ενδέχεται να δημιουργήσει αλαλούμ στο διατλαντικό εμπόριο υγρών φορτίων και να ευνοήσει τα ΜR tankers.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής 7 Μαΐου στο Colonial Pipeline, μέσω του οποίου μεταφέρονται βενζίνη, diesel και jet fuel από κύρια διυλιστήρια σε τερματικούς στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό των ΗΠΑ, έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι oil traders να σπεύσουν να ναυλώσουν πλοία μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων για θαλάσσια μεταφορά ή αποθήκευση.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού ενημέρωσε την Κυριακή 9 Μαΐου ότι μεγάλο μέρος του αγωγού μήκους 5.500 μιλίων τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Ναυλομεσιτικές πηγές σημειώνουν ότι βραχυπρόθεσμα οι ναύλοι για τα MR tankers μεταφοράς βενζίνης και jet fuel από την Ευρώπη στις ΗΠΑ θα αυξηθούν σημαντικά. Μέσω του Colonial Pipeline μεταφέρεται το 45% όλων των καυσίμων που καταναλώνονται στα ανατολικά των ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά υγρών καυσίμων από το US Gulf στην ανατολική ακτή με δεξαμενόπλοια είναι σχετικά σπάνια, καθώς, λόγω του νόμου Jones Act, που προστατεύει τα δρομολόγια καμποτάζ, εμπορεύματα μεταξύ αμερικανικών λιμένων μεταφέρονται μόνο με πλοία κατασκευής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης Αμερικανών πολιτών ή μόνιμων κατοίκων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.