Εκπομπές CO2 από τα πλοία: Μια νέα προσέγγιση από τη δανέζικη ναυτιλιακή...

Εκπομπές CO2 από τα πλοία: Μια νέα προσέγγιση από τη δανέζικη ναυτιλιακή κοινότητα

120
Εκπομπές CO2 από τα πλοία: Μια νέα προσέγγιση από τη δανέζικη ναυτιλιακή κοινότητα

Στον δρόμο για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τα πλοία, θα πρέπει πιθανώς να ληφθεί υπόψη μια προσέγγιση εστιασμένη στον στόλο συνολικά παρά σε μεμονωμένα πλοία αυτού σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, καταδεικνύει νέα ανάλυση της CE Delft για λογαριασμό της Ένωσης Δανών Πλοιοκτητών.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανάλυση σημειώνεται ότι, εάν πλοία χαμηλότερων ή μηδενικών εκπομπών προστεθούν στον παγκόσμιο στόλο και πιο ακριβά, κλιματικά ουδέτερα καύσιμα τύχουν μεγαλύτερης αποδοχής στη ναυτιλία έως το τέλος της δεκαετίας, οι κανονισμοί για τις εκπομπές CO2 είναι πιθανό να πρέπει να λάβουν υπόψη την απόδοση του στόλου μιας ναυτιλιακής εταιρείας παρά αυτήν κάθε μεμονωμένου πλοίου του στόλου.

Η ανάλυση καταδεικνύει επίσης ότι, εάν παλαιότερα πλοία συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς καμία αλλαγή ή μετασκευή, τότε περισσότερα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα για τη ναυπήγηση νέων πλοίων με πολύ χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές CO2.

H Maria Skipper Schwenn, εκτελεστική διευθύντρια για την Ασφάλεια, το Περιβάλλον και τη Ναυτιλιακή Έρευνα της Ένωσης Δανών Πλοιοκτητών, σημειώνει: «Είμαστε ξεκάθαροι υποστηρικτές τού να αξιολογούμε τον στόλο στο σύνολό του όταν μετράμε τις εκπομπές CO2 μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Αντί να γίνονται προσπάθειες ανεπαρκώς για όλα τα πλοία, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα πιο καινούργια και πράσινα πλοία, κάτι που επιβεβαιώνει η έρευνα».

Η ίδια σημειώνει ότι τα νέα καύσιμα θα πρέπει να αποτελούν μέρος των προσπαθειών για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας και εξέφρασε την άποψη ότι τα νέα αυτά καύσιμα δεν θα είναι διαθέσιμα προς χρήση εντός αυτής της δεκαετίας, εκτός εάν δημιουργηθούν κίνητρα από τον ΙΜΟ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.