Ανακατατάξεις στον κλάδο των logistics: H DSV Panalpina εξαγοράζει την Global Integrated...

Ανακατατάξεις στον κλάδο των logistics: H DSV Panalpina εξαγοράζει την Global Integrated Logistics

197
Ανακατατάξεις στον κλάδο των logistics: H DSV Panalpina εξαγοράζει την Global Integrated Logistics

Δύο χρόνια μετά την απόκτηση της ελβετικής Panalpina, η δανέζικη εταιρεία μεταφορών και logistics DSV ανακοίνωσε ότι προέβη σε μια νέα μεγάλη εξαγορά. Αυτή τη φορά πρόκειται για την εταιρεία Global Integrated Logistics (GIL). Η τακτική των εξαγορών και των συγχωνεύσεων αποτελεί πάγια στρατηγική της εταιρείας, η οποία κατ’ εξακολούθηση έχει αποδείξει την ικανότητά της στο να εξαγοράζει και να ενσωματώνει επιτυχώς εταιρείες με παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα, όπως στην περίπτωση της Panalpina. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSV Panalpina, το κόστος εξαγοράς της GIL ανήλθε σε $4,2 δισ.

Η Global Integrated Logistics αποτελεί τμήμα της Agility και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του forwarding (διαμεταφοράς) και της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών logistics (3PL). To 2020, το προσωπικό της εταιρείας ανερχόταν σε περίπου 17.000 υπαλλήλους, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν σε $4 δισ., η πλειονότητα των οποίων προήλθε από τις εναέριες και τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DSV Panalpina, με την εν λόγω εξαγορά, θα αναδειχθεί στον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών μεταφοράς και logistics παγκοσμίως, με συνδυαστικά pro forma έσοδα ύψους $22 δισ. (αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με το 2020) και εργατικό δυναμικό που υπερβαίνει τους 70.000 υπαλλήλους.

Με την εξαγορά της GIL, η DSV Panalpina εκτιμά ότι το τμήμα εναέριων και θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών, που αποτελεί και το μεγαλύτερό της τμήμα, θα ενισχυθεί περαιτέρω, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στους μεγαλύτερους παρόχους μεταφορικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Επιπλέον, η GIL αναμένεται ότι θα προσφέρει στην DSV Panalpina επιπρόσθετη αποθηκευτική χωρητικότητα (πάνω από 1,4 εκατ. τ.μ.) κυρίως στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού (ΑPAC) και της Μέσης Ανατολής, ενώ θα ενισχύσει το δίκτυο της DSV στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή με υπηρεσίες οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η DSV αναμένει ότι η εξαγορά της GIL θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της τόσο στις εναέριες και θαλάσσιες όσο και στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, μέσα και από τον συνδυασμό των παγκόσμιων δικτύων των δύο εταιρειών, γεγονός που, με την σειρά του, θα επιτρέψει στην DSV να προσφέρει στους πελάτες της ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης.

Τέλος, DSV Panalpina και GIL εκτιμούν ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις. Έως τότε, οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξεχωριστά και ανεξάρτητα.

Φωτό: Cameron Venti/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.