Καινοτόμοι σημαντήρες αξιοποιούν την κίνηση των κυμάτων για παραγωγή ενέργειας

Καινοτόμοι σημαντήρες αξιοποιούν την κίνηση των κυμάτων για παραγωγή ενέργειας

92
Καινοτόμοι σημαντήρες αξιοποιούν την κίνηση των κυμάτων για παραγωγή ενέργειας

H εταιρεία Ulstein Belga Marine, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας που αφορούν την πλοήγηση, τις επικοινωνίες και την εισαγωγή αυτοματισμών μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με τη δανέζικη Resen Waves για την ανάπτυξη έξυπνων σημαντήρων που τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσω των κυμάτων, για την αγορά ενέργειας της Βραζιλίας.

Τα θαλάσσια κύματα αποτελούν μια τεράστια και εν πολλοίς αναξιοποίητη πηγή ενέργειας, με τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας μέσω αυτών να είναι τεράστιες. Η αξιοποίηση των κυμάτων ως πηγής ανανεώσιμης ενέργειας προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους παραγωγής. Κατ’ αρχάς, αποτελούν μια πολύ βιώσιμη και αξιόπιστη πηγή ενέργειας, δεδομένου ότι τα κύματα υπάρχουν σε αφθονία ενώ είναι και ευρέως διαθέσιμα. Επιπροσθέτως, η αξιοποίηση των θαλάσσιων κυμάτων σε συνδυασμό με άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας θα επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής μας από τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο έξυπνος σημαντήρας (Resen Waves Smart Power Buoy) αξιοποιεί την κίνηση των κυμάτων για την παραγωγή ενέργειας, η οποία εν συνεχεία μπορεί να τροφοδοτήσει αυτόνομα υποθαλάσσια οχήματα (ΑUVs) ή άλλα θαλάσσια όργανα. Παράλληλα, ο εν λόγω σημαντήρας μπορεί να καταγράψει και να συλλέξει δεδομένα από τα συνδεδεμένα όργανα και να τα μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο σε χερσαίες εγκαταστάσεις μέσω δορυφορικής σύνδεσης 3G ή 4G.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές και διαφορετικές αγορές. Από τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, για τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα (CCS), έως την αφαλάτωση και την παρακολούθηση της θαλάσσιας ζωής στους ωκεανούς. Τα οφέλη της πρωτοπόρου σχεδίασης, της τεχνολογίας και της λειτουργικότητας που φέρει ο έξυπνος σημαντήρας μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια των εταιρειών για την επίτευξη του στόχου εκμηδένισης των ρύπων και την αύξηση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας.

Τέλος, σύμφωνα με τον διευθυντή Πωλήσεων και Ανάπτυξης της Ulstein Belga Marine, η αξιοποίηση των θαλάσσιων κυμάτων για την παραγωγή ενέργειας δεν έχει εξερευνηθεί ιδιαίτερα στη Βραζιλία, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των ακτών της χώρας και των θαλάσσιων περιοχών που διαθέτει, οι δυνατότητες για παραγωγή ενέργειας μέσω των κυμάτων είναι αναμφισβήτητες. Ως εκ τούτου, με τη νέα αυτή συνεργασία, η UBM συνεισφέρει στην εισαγωγή μίας ακόμα βιώσιμης λύσης στην αγορά, συνεισφέροντας στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία ήδη λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.