«Προσέχουν για να έχουν» οι εισαγωγείς LNG

«Προσέχουν για να έχουν» οι εισαγωγείς LNG

88
«Προσέχουν για να έχουν» οι εισαγωγείς LNG

Oι εισαγωγείς LNG της Βόρειας Ασίας ήδη ετοιμάζονται να εξασφαλίσουν φορτία αρκετά νωρίτερα ενόψει χειμώνα, καθώς φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αύξησαν σημαντικά τη ζήτηση και οδήγησαν τις spot τιμές στα ύψη.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, η κινεζική Sinopec αγόρασε τουλάχιστον 35 φορτία LNG για παράδοση μεταξύ Ιουνίου και Φεβρουαρίου μέσω διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Traders σημειώνουν στο Bloomberg ότι σε παρόμοιες κινήσεις θα προβούν εισαγωγείς από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Είναι ασυνήθιστο οι εισαγωγείς LNG της Ασίας να προμηθεύονται φορτία για χειμερινή χρήση από τον Απρίλιο. Η κίνηση αυτή αντανακλά την ανάγκη να αποφευχθεί μια επανάληψη του τι συνέβη φέτος, όταν οι αγοραστές δεν έβρισκαν διαθέσιμα φορτία LNG σε λογικό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι spot τιμές LNG για παράδοση στη Βόρεια Ασία εκτοξεύτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στα $32,5/εκατ. btu, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ και σημειώνοντας αύξηση 500% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020.

Ορισμένοι αναλυτές και traders προειδοποιούν ότι τα χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη ενδέχεται να απομακρύνουν αρκετά φορτία εκτός Ασίας κατά τη διάρκεια του έτους. Εισαγωγείς από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ισπανία θα επιζητήσουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες από το καλοκαίρι, διεκδικώντας φορτία από τις ΗΠΑ και άλλα projects στον Ατλαντικό, καταλήγουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.