Alfa Laval: Νέο σύστημα κυψελών καυσίμου μεθανόλης ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα

Alfa Laval: Νέο σύστημα κυψελών καυσίμου μεθανόλης ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα

117
Alfa Laval: Νέο σύστημα κυψελών καυσίμου μεθανόλης ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα

Το Κέντρο Δοκιμών και Εκπαίδευσης της Alfa Laval στο Άλμποργκ της Δανίας αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα κυψελών καυσίμου, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου πολυμερικής μεμβράνης υψηλών θερμοκρασιών (HTPEM) της εταιρείας Blue World Technologies. Η δοκιμαστική αυτή εγκατάσταση, η οποία θα χρησιμοποιεί μεθανόλη ως καύσιμο, θα διερευνήσει τις δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας ως βοηθητικής πηγής ηλεκτρικής ενέργειας για πλοία.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επίδειξης Ενεργειακής Τεχνολογίας (EUDP) της Δανίας, ενώ σε αυτό συμμετέχουν οι εταιρείες τεχνολογίας Blue World Technologies και Alfa Laval, καθώς και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες DFDS, Maersk Drilling και Hafnia.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και οικονομικά αποδοτικής λύσης κυψελών καυσίμου HTPEM, η οποία θα μπορέσει στο εγγύς μέλλον να αποτελέσει μια ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή για την παραγωγή βοηθητικής ισχύος σε πλοία.

Το σύστημα κυψελών καυσίμου θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο μεθανόλη που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η λειτουργία του δεν θα παράγει εκπομπές βλαβερών σωματιδίων. Η μεθανόλη αποτελεί ένα από τα πλέον υποσχόμενα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα, οι προοπτικές του οποίου ήδη εξετάζονται στο Κέντρο Δοκιμών και Εκπαίδευσης της Alfa Laval. Το υπό ανάπτυξη σύστημα κυψελών καυσίμου, παρ’ όλα αυτά, θα μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να χρησιμοποιεί και άλλα καύσιμα, όπως LNG και αμμωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.