Euronav: Ανανέωση του στόλου με δύο (+1) πράσινα νεότευκτα VLCCs

Euronav: Ανανέωση του στόλου με δύο (+1) πράσινα νεότευκτα VLCCs

320
Euronav: Ανανέωση του στόλου με δύο (+1) πράσινα νεότευκτα VLCCs

H Euronav NV ανακοίνωσε την Πέμπτη 22 Απριλίου τη συμφωνία με το ναυπηγείο Hyundai Samhο για τη ναυπήγηση δύο νεότευκτων VLCCs. Στην ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται ότι η ανανέωση του στόλου με νεότευκτα εντάσσεται στον στόχο της Euronav να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της ενεργειακής μετάβασης για την απανθρακοποίηση της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου.

Τα πλοία θα καταναλώνουν LNG και συνεπώς θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τις υφιστάμενες προδιαγραφές της αγοράς. Παράλληλα η Euronav, σε συνεργασία με το ναυπηγείο και τον νηογνώμονα, εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός επιπλέον δεξαμενόπλοιου κατανάλωσης αμμωνίας, με την προοπτική αυτό να εκμηδενίζει τις εκπομπές CO2 όταν τα logistics, το ρυθμιστικό πλαίσιο και η τεχνολογία το επιτρέψουν. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του καλοκαιριού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα νεότευκτα, τα οποία θα διαθέτουν scrubbers και συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος, θα παραδοθούν μεταξύ του δ΄ τριμήνου του 2022 και του α΄ τριμήνου του 2023. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα $186 εκατ., με τη Euronav να έχει την επιλογή ναυπήγησης ενός ακόμα ίδιου VLCC, το οποίο θα παραδοθεί το β΄ τρίμηνο του 2023.

Ο Hugo De Stoop, CEO της Εuronav, δήλωσε: «Ως ηγέτης στον κλάδο μας, η Euronav αναγνωρίζει την ευθύνη της να υποστηρίξει την καινοτομία προς την απανθρακοποίηση της μεταφοράς πετρελαίου, προστατεύοντας και προσθέτοντας, την ίδια ώρα, αξία στα κεφάλαια των μετόχων που μας έχουν εμπιστευτεί. […] Τα πλοία αυτά δεν αποτελούν μόνο τελευταίας γενιάς σχεδιασμό χαμηλής κατανάλωσης, αλλά έχουν και την επιλογή να μετατρέπονται ή να μετασκευάζονται για να χρησιμοποιούν είτε LNG είτε αμμωνία ως καύσιμα χαμηλών εκπομπών. Καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες επιλογές στη second-hand αγορά, και με βάση τις αυξημένες τιμές χάλυβα και τους περιορισμούς στα ναυπηγεία έως το 2024, θέλαμε να αδράξουμε την ευκαιρία ανανέωσης του στόλου με δύο ή τρία σύγχρονα VLCCs, τα οποία θα αντικαταστήσουν παλαιότερα και λιγότερο αποδοτικά πλοία».

Φωτό: Εuronav

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.