Η Ρωσία κλείνει το Στενό του Κερτς

Η Ρωσία κλείνει το Στενό του Κερτς

667
Η Ρωσία κλείνει το Στενό του Κερτς

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το στρατηγικής σημασίας Στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ, από την επόμενη εβδομάδα έως και τον Οκτώβριο.

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Η κίνηση ουσιαστικά μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια Mariupol και Berdyansk, ενώ ξένα πολεμικά πλοία δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν τις δύο πόλεις για την παροχή βοήθειας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Interfax Ukraine.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» του ενάντια στο κλείσιμο του Στενού του Κερτς, το οποίο πραγματοποιήθηκε «με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση. Μάλιστα η ουκρανική πλευρά κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση.

«Τέτοιες κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελούν μία ακόμη προσπάθεια, κατά παράβαση των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου, να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας ως παράκτιου κράτους, δεδομένου ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα σε αυτά τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας. Το βήμα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, το οποίο εγγυάται η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν πρέπει να εμποδίζει τη διέλευση μέσω του στενού προς τα λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.