ESPO: Η αξία των ευρωπαϊκών λιμανιών και η ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης

ESPO: Η αξία των ευρωπαϊκών λιμανιών και η ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης

119
ESPO: Η αξία των ευρωπαϊκών λιμανιών και η ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τον ESPO (European Sea Ports Organization), τα ευρωπαϊκά λιμάνια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή και στη διανομή των βασικών αγαθών, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις οικονομίες σε λειτουργία. Ως σημαντικοί κόμβοι για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές ενέργειας, μεταξύ άλλων, τα λιμάνια αποτελούν έναν μοναδικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και ανάκαμψης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ωστόσο, για να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους, τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα πρέπει να παραμείνουν ανθεκτικά και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την εφαρμογή μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Καθώς η προετοιμασία των εθνικών σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας φτάνει στο τελικό της στάδιο, ο ESPO καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να λάβουν σοβαρά υπόψη και να επανεξετάσουν την ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης σε επενδύσεις λιμενικών έργων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του ESPO, Isabelle Ryckbost, πολλά από τα λιμενικά έργα παρέχουν τα εχέγγυα που απαιτούνται για την ενίσχυση της μετάβασης σε μια πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη, την οποία προτάσσει και το ευρωπαϊκό σχέδιο. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει με λύπη της, ορισμένα κράτη-μέλη αρνούνται να λάβουν υπόψη και να εντάξουν τέτοια λιμενικά έργα στα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης.

Φωτό: Ilse Orsel/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.