Κινεζική σιδηροδρομική «εισβολή» και σε Χιλή-Αργεντινή

Κινεζική σιδηροδρομική «εισβολή» και σε Χιλή-Αργεντινή

148
Κινεζική σιδηροδρομική «εισβολή» και σε Χιλή-Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Χιλής παρουσίασε 15 καινούργια τρένα κατασκευασμένα στην Κίνα, με τα οποία η χώρα της Νότιας Αμερικής σκοπεύει να ανανεώσει την υπηρεσία τρένων τόσο για επιβάτες όσο και για φορτία.

Τα τρένα παραλήφθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο σε ξεχωριστές αποστολές και τώρα τέθηκαν προς χρήση από τη διοίκηση του Χιλιανού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, τα τρένα αυτά, η αξία των οποίων ανήλθε σε $87 εκατ., αναμένεται να ωφελήσουν 1,2 εκατ. επιβάτες.

Η υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Χιλής, Γκλόρια Χουτ, δήλωσε ότι τα υπερσύγχρονα τρένα θα λειτουργούν σε γραμμές της νότιας Χιλής, διπλασιάζοντας την τρέχουσα ταχύτητα του τρένου και προσφέροντας «πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών για τους επιβάτες».

Εν τω μεταξύ, η Unión Pacífico Railway Consortium (FCUP) σχεδιάζει να επανενεργοποιήσει 1.400 χλμ. σιδηροδρόμων της με επένδυση 2,3 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου, Χιλή και Αργεντινή προωθούν την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού διαδρόμου μέσω ενός διτροπικού συστήματος που θα διασχίζει τον 33ο παράλληλο και θα συνδέει την ακτή του Ατλαντικού της Αργεντινής με τα λιμάνια του Ειρηνικού Ωκεανού της Χιλής, καθώς η κινεζική υποστήριξη σε τέτοιου είδους επενδυτικές κινήσεις είναι επίσης υψηλή.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Χιλή σε καλό δρόμο», ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους άνω των $5 δισ. για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Φωτό: Theron Brayman/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.