Η έκκληση ΜΚΟ στον ΙΜΟ για τα πλοία καύσης HFO στην Αρκτική

Η έκκληση ΜΚΟ στον ΙΜΟ για τα πλοία καύσης HFO στην Αρκτική

150
Η έκκληση ΜΚΟ στον ΙΜΟ για τα πλοία καύσης HFO στην Αρκτική

Mε αφορμή την όγδοη σύνοδο της υποεπιτροπής για το Pollution Prevention and Response του ΙΜΟ (PPR 8 22-26 Μαρτίου), μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό να αξιοποιήσει την ευκαιρία, με στόχο την άμεση μείωση κατά 44% των εκπομπών άνθρακα από τα πλοία στην Αρκτική τα οποία καταναλώνουν βαρέα καύσιμα.

«Αυτή την εβδομάδα, ο ΙΜΟ έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει άμεσους και αποτελεσματικούς κανονισμούς για την προστασία της Αρκτικής και τη βελτίωση του παγκόσμιου κλίματος από τις επιπτώσεις υπερθέρμανσης από τις εκπομπές black carbon, υποχρεώνοντας τα πλοία που επιχειρούν στην Αρκτική να αλλάζουν σε καθαρότερα ναυτιλιακά καύσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ Sian Prior, Lead Advisor της Clean Arctic Alliance, μιας διεθνούς συμμαχίας 21 μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η ίδια σημειώνει ότι μια τέτοια πρόταση θα ήταν μια νίκη για τον ΙΜΟ όσο και για τη ναυτιλιακή βιομηχανία στον δρόμο προς την απανθρακοποίηση, αλλά και μια νίκη για το κλίμα στην Αρκτική και για τους ανθρώπους που βασίζονται στα οικοσυστήματά της.

Στην ανακοίνωση των μη κυβερνητικών οργανώσεων τονίζεται επίσης ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται στην Αρκτική με ταχύτερο ρυθμό από οπουδήποτε αλλού και οι πρόσφατοι παγετώνες σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη συνδέονται με το φαινόμενο στην Αρκτική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.