2020: Ιδιαίτερα δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες

2020: Ιδιαίτερα δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες

55
2020: Ιδιαίτερα δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες

Το 2020 αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αεροπορικού κλάδου. Παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια της βιομηχανίας για περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη, το περασμένο έτος εξελίχθηκε σε αγώνα επιβίωσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), το 2020 αποτέλεσε μακράν το χειρότερο έτος όσον αφορά την πτώση της αεροπορικής ζήτησης, όχι μόνο στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά και στην ιστορία του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση το 2020 σημείωσε πτώση κατά 65,9% σε σχέση με το 2019. O CEO της IATA, Alexandre de Juniac, περιέγραψε το προηγούμενο έτος ως καταστροφή για την αεροπορική βιομηχανία, καθώς, όπως φάνηκε, οι προσπάθειες ανάκαμψης που έγιναν κατά τη θερινή περίοδο διακόπηκαν απότομα το φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Πτώση της ζήτησης παρατηρήθηκε τόσο στις πτήσεις εσωτερικού όσο και στις πτήσεις εξωτερικού. Η πτώση στις εσωτερικές πτήσεις ανήλθε σε 48,8% σε σύγκριση με το 2019, ενώ ακόμα μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η ζήτηση για τις πτήσεις εξωτερικού, καθώς μειώθηκε κατά 75,6% σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με την αναφορά της IATA, τη μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση παρουσίασε η Μέση Ανατολή (72,2%), ενώ η Λατινική Αμερική παρουσίασε τη μικρότερη πτώση (62,1%). Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι αεροπορικές εταιρείες αντικατοπτρίζει και ο δείκτης πληρότητας των πτήσεων, ο οποίος κυμάνθηκε στο 64,8%, λόγω των μέτρων προστασίας που έπρεπε να λάβουν οι εταιρείες. Αυτό, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό πτήσεων, έχει οδηγήσει τις αεροπορικές εταιρείες στο χείλος του γκρεμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.