Οι προτάσεις της BIMCO για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Οι προτάσεις της BIMCO για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

253
Οι προτάσεις της BIMCO για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Τα τελευταία χρόνια, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας αποτελεί την κορυφαία πρόκληση για την ευρύτερη βιομηχανία και τα βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλα.

Με ανακοίνωσή της η BIMCO καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεκινήσουν έναν ουσιαστικό διάλογο για την εφαρμογή μιας δέσμης κανονισμών, προκειμένου market based measures να υποστηρίξουν τη χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

«Ο δρόμος για να καταστήσουμε τις υφιστάμενες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών ανταγωνιστικές σε σχέση με τα παραδοσιακά καύσιμα είναι μέσω των market based measures. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που να εξισώνει το κόστος μεταξύ της χρήσης καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα και παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων», σημειώνει η Sadan Kaptanoglu, πρόεδρος της BIMCO.

Κατά την ΒIMCO, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διέπονται από παγκόσμιους κανόνες, καθώς είναι σημαντικό το κόστος της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τις εκπομπές της να μην είναι σημαντικά αυξημένο. «Αυτό είναι σχετικό εάν τα market based measures εφαρμόζονται περιφερειακά, όπως για παράδειγμα έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

H κ. Kaptanoglu σημειώνει επίσης ότι ο ΙΜΟ είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για ένα τέτοιο debate για τη δέσμη μέτρων, ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό αυτός ο διάλογος να ξεκινήσει τώρα, προκειμένου η μετάβαση της βιομηχανίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2 να πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.