VLGCs: Τι να αναμένουμε για τη ναυλαγορά

VLGCs: Τι να αναμένουμε για τη ναυλαγορά

266
VLGCs: Τι να αναμένουμε για τη ναυλαγορά

Ανάμεικτες είναι οι εκτιμήσεις της BW LPG για τη βραχυπρόθεσμη και τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς των VLGCs, όπως προκύπτει από την εταιρική της παρουσίαση με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η BW LPG παραμένει αισιόδοξη για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ναυλαγοράς (υπόλοιπο 2021-2022), απόρροια των εκτιμώμενων ισχυρών αμερικανικών εξαγωγών LPG και της σταδιακής ανάκαμψης της προσφοράς του καυσίμου από τη Μέση Ανατολή. Tην ίδια ώρα ορισμένες στρεβλώσεις στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι ενδέχεται να αντισταθμίσουν την ανάπτυξη του στόλου. Ως αρνητική εξέλιξη παρουσιάζει η BW LPG την ανάπτυξη του στόλου, καθώς, όπως αναφέρει, ήδη το orderbook είναι στο 14% και αυξάνεται.

Διαφορετικό είναι βέβαια το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές (α΄ και β΄ τρίμηνο 2021) της αγοράς, καθώς οι αμερικανικές εξαγωγές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα το Q1, κυρίως λόγω της υψηλής εποχικής εγχώριας ζήτησης. Την ίδια ώρα, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είναι σε ισχύ νέες περικοπές στην παραγωγή από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στις διελεύσεις πλοίων από το Κανάλι του Παναμά και το «βαρύ» πρόγραμμα δεξαμενισμών πλοίων, παράγοντες θετικοί για την προσφορά πλοίων, η BW LPG εκτιμά ότι το β΄ τρίμηνο οι ναύλοι για τα VLGCs θα παραμείνουν υπό πίεση.

Φωτό: YNA/ΑΠΕ-ΜΠΕLPG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.