Tο Κέρας της Αφρικής στο επίκεντρο της διεθνούς ναυτικής ασφάλειας

Tο Κέρας της Αφρικής στο επίκεντρο της διεθνούς ναυτικής ασφάλειας

235
Tο Κέρας της Αφρικής στο επίκεντρο της διεθνούς ναυτικής ασφάλειας

Οι ΗΠΑ «επιστρατεύουν» το πρώτο πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Αφρική για πάνω από μία δεκαετία, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται δύο εβδομάδες μετά αφότου ο Κενυάτης πρόεδρος Uhuru Kenyatta συναντήθηκε με τον στρατηγό Stephen Townsend, 5ο διοικητή του US-Africa Command στο Ναϊρόμπι.

To USS Hershel «Woody» Williams (ESB 4) θα επιχειρεί στις ακτογραμμές του Κέρατος της Αφρικής, καθώς ΗΠΑ και Κένυα αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας τους. Το εν λόγω πολεμικό πλοίο θα χρησιμοποιείται για μια πληθώρα στρατιωτικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι διπλωματικές σχέσεις Σομαλίας και Κένυας πέρασαν μια περίοδο κρίσης και αναλυτές θεωρούν ότι η αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Αφρική μόνο τυχαία δεν είναι.

Toν Δεκέμβριο του 2020 συναντήθηκαν στο Ναϊρόμπι Αμερικανοί και Κενυάτες αξιωματούχοι, με την αμερικανική πλευρά να δεσμεύεται να παράσχει εκπαίδευση στις στρατιωτικές δυνάμεις της Κένυας και να ενισχύσει τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με τη χώρα της Αφρικής. Αξίζει να τονιστεί ότι, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η Κένυα μαγνήτισε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον σε επίπεδο διπλωματικό για τη σύναψη εμπορικών και οικονομικών διμερών συμφωνιών.

Παραμένει ακόμη άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα το USS Hershel «Woody» Williams (ESB 4) θα επιχειρεί στα ύδατα της Ανατολικής Αφρικής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.