Πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας: H Νιγηρία δείχνει τα δόντια της

Πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας: H Νιγηρία δείχνει τα δόντια της

397
Πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας: H Νιγηρία δείχνει τα δόντια της

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του απέναντι σε όσους συνεργάζονται με απαγωγείς και δράστες πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία, σύμφωνα με όσα τόνισε πρόσφατα ο Νιγηριανός υποναύαρχος ΠΝ A.Z. Gambo.

Τα τελευταία χρόνια, οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας έχουν αυξηθεί δραστικά, ενώ πέρυσι έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με το ΙΜΒ.

Σε ομιλία του σε στελέχη του ΠΝ της Νιγηρίας στην Αμπούτζα, ο υποναύαρχος A.Z. Gambo έκανε λόγο για μια «μηδενικής ανοχής» προσέγγιση σε όσους εμπλέκονται σε περιστατικά εγκληματικότητας. «Οι υφιστάμενες πολιτικές και τα μέτρα τιμωρίας σε στελέχη του ΠΝ που συνεργάζονται με εμπόρους ναρκωτικών/βαρόνους, ληστές, απαγωγείς και ένοπλους ληστές θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να ενισχυθούν», τόνισε ο Νιγηριανός υποναύαρχος.

Πρόσφατα, πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας, σκοτώνοντας έναν Τούρκο ναυτικό και απάγοντας άλλους δεκαπέντε.

Παρά το γεγονός ότι ναυτικές δυνάμεις χωρών όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας περιπολούν στα ύδατα της περιοχής, νομοθεσία της Νιγηρίας ορίζει ότι μόνο οι δυνάμεις της χώρας μπορούν να φέρουν οπλισμό εν πλω.

Διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί και εταιρείες, όπως η Maersk, έχουν κάνει έκκληση για συντονισμένη δράση προς πάταξη τέτοιων περιστατικών στην περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.