Νιγηριανά λιμάνια: Διαφθορά και εγκληματικότητα χωρίς τέλος

Νιγηριανά λιμάνια: Διαφθορά και εγκληματικότητα χωρίς τέλος

665
Νιγηριανά λιμάνια: Διαφθορά και εγκληματικότητα χωρίς τέλος

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την εθνική οικονομία, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari, ανακοίνωσε την επιθυμία του για άμεση ολοκλήρωση των έργων στη σιδηροδρομική γραμμή Itakpe-Ajaokuta-Warri, μήκους 26 χλμ., η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών στην αφρικανική χώρα. Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 30 έτη, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές στις νότιες επαρχίες, όπου βρίσκονται τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, έδωσε μάλιστα «εντολή» στο Υπουργείο Μεταφορών να ολοκληρώσει έργα υποδομών με τα οποία θα συνδέονται όλα τα σημαντικά εμπορικά λιμάνια της Νιγηρίας ‒συμπεριλαμβανομένων των λιμένων Apapa, Tin Can, Warri, Onne και Calabar‒ μεταξύ τους αλλά και με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ωστόσο, πράκτορες στα κεντρικά λιμάνια του νότου δηλώνουν σε ανακοινώσεις και συνεντεύξεις τους ότι τα αυξανόμενα φαινόμενα ανομίας και οικονομικών εγκλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα επηρεάζουν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας της Νιγηρίας.

Τα συχνότερα σε αριθμό καταγραφής εγκλήματα στις λιμενικές ζώνες είναι η κλοπή, οι φθορές ξένης περιουσίας και οι κλοπές χρήσης. Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η αφαίρεση εξαρτημάτων από οχήματα που μεταφέρονται με Ro-Ro ή και ΙΧ, όπως καθρέφτες, προβολείς και κιβώτια ταχυτήτων, που μεταπωλούνται ως ανταλλακτικά. Οι κλοπές λαμβάνουν χώρα παρά την παρουσία φρουρών ασφαλείας, από ανεξέλεγκτες συμμορίες.

Άλλα ζητήματα που δυσκολεύουν την ασφάλεια των λιμένων είναι οι πλημμελείς έλεγχοι ασφαλείας και επιθεώρησης στους τερματικούς σταθμούς από τις νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας. Επιπλέον, είναι πολυάριθμες οι καταγγελίες για βαθιά διαφθορά σε όλες τις βαθμίδες εποπτείας, επιθεωρήσεων αλλά και διοίκησης, όπου διοικητικό προσωπικό ή αξιωματούχοι «απαιτούν» δωροδοκίες, ειδικά στο Apapa Complex στο Λάγος, τον μεγαλύτερο λιμενικό τερματικό σταθμό στη χώρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.