Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

194
Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, 2021 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, επισκέφθηκε τον ολοκληρωμένο χώρο Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν. Αττικής ΚΑΤ, ο οποίος κατασκευάστηκε με δωρεά του ΙΣΝ.

Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε στο ΚΑΤ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 κλίνες ΜΕΘ. Η κατασκευή του νέου χώρου ΜΕΘ εντάσσεται στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ, συνολικού ύψους €16,5 εκατομμυρίων, για την δημιουργία χώρων σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν 175 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας). Οι νέοι χώροι που δημιουργούνται με τη στήριξη του ΙΣΝ ξεκίνησαν να παραδίδονται πανελλαδικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2021. Εκτιμάται ότι οι νέοι χώροι θα εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Εκτός από τα έργα υποδομών, η εν λόγω δωρεά του ΙΣΝ στηρίζει παράλληλα την εκπόνηση ενός πενταετούς, ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης επί της εντατικής θεραπείας για γιατρούς και νοσηλευτές.

Κατά την επίσκεψη του ο κ. Δρακόπουλος δήλωσε «Η υγεία είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους. Αυτό μας υπενθύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο η πανδημία που όλος ο πλανήτης βίωσε τον προηγούμενο χρόνο και συνεχίζει, δυστυχώς, να βιώνει και σήμερα. Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είμαστε παρόντες και προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είτε πρόκειται για τη δωρεά μας για τη δημιουργία χώρων για την προσθήκη 175 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είτε για την Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων, για τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης. Γιατί ακόμη και αν η υγεία δεν είναι δεδομένη για κανέναν, η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι δεδομένη για όλους».

O Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης απαντώντας δήλωσε «Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και εκ μέρους των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικό προσωπικό, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στον Πρόεδρό του τον Ανδρέα Δρακόπουλο. Για ακόμα μια φορά, όταν η Ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το Ίδρυμα προσέτρεξε και υποστήριξε την κατασκευή μόνιμων κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία. Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ στο ΚΑΤ, μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη μονάδα με 30 κρεβάτια, είναι ένα μικρό μέρος μόνο της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχαμε εξαρχής θέσει και ο οποίος αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Εκτός από το ΚΑΤ, το ΙΣΝ έχει ήδη παραδώσει τους ολοκληρωμένους χώρους στα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αττικόν, Γ.Ν. Παίδων Αγία Σοφία, Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», Γ.Ν. Λέσβου «Βοστάνειο», Γ.Ν. «Άγιος Γεώργιος» Χανίων, Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γεννηματά” που αντιστοιχούν σε 82 νέες κλίνες ΜΕΘ. Οι χώροι για την πλειοψηφία των υπόλοιπων κλινών στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και το Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” θα έχουν παραδοθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Πηγή: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Φωτό: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.