Ψηφιοποίηση της ναυτιλίας: Οφέλη και σκόπελοι

Ψηφιοποίηση της ναυτιλίας: Οφέλη και σκόπελοι

146
Ψηφιοποίηση της ναυτιλίας: Οφέλη και σκόπελοι

Μια νέα έκθεση, προϊόν συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και της International Association of Ports and Harbors (IAPH), δείχνει ότι η καλύτερη συνεργασία ιδιωτικών και δημοσίων φορέων και εταιρειών στον τομέα της ψηφιοποίησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας κατά μήκος όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η έκθεση με τίτλο «Accelerating Digitalization: Critical Actions to Strengthen the Resilience of the Maritime Supply Chain» περιγράφει πώς η συνεργατική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει όλες τις εκφάνσεις της βιομηχανίας: από διασυνοριακές διαδικασίες και έγγραφα έως την επικοινωνία μεταξύ στεριάς και θάλασσας.

Άλλωστε, η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τη χρήση της τεχνολογίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο κ. Makhtar Diop, αντιπρόεδρος Υποδομών της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνει ότι σε πολλές χώρες στρεβλώσεις στις θαλάσσιες εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγούν σε καθυστερήσεις και υψηλότερα κόστη με αρνητικό αντίκτυπο για την οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Πολιτικής και Στρατηγικής της IAPH, δρ Patrick Verhoeven, πρόσθεσε με τη σειρά του ότι «τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα προτεινόμενα μέτρα της έκθεσης για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης έχουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Κατά τον ίδιο, η ψηφιοποίηση δεν είναι απλώς θέμα τεχνολογίας αλλά διαχείρισης αλλαγών, ενοποίησης δεδομένων και πολιτικής δέσμευσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.